Akcent na doskonałość - porównanie serii garnków marki Demeyere

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty mojego sklepu PrestizowaKuchnia.pl. Zależy mi na tym, by nie tylko uczyć Polaków zdrowego gotowania, ale też szacunku dla nadzwyczaj zaawansowanych technologii, które gotowanie ułatwiają i udoskonalają.

Raz za razem przekonuję się, że dana przestrzeń świata technologii kuchennych ma jeszcze bardzo wiele do zaoferowania. I tak w roku 2013 miałem szansę trafić na znakomitą markę Demeyere.

 

Patent, który odmienił naturę stali szlachetnej

To, co Demeyere zrobiło ze stalą szlachetną, zasługuje na szczegółową prezentację. Od lat 60-tych XX wieku inżynierowie tej marki eksperymentują ze stalą nierdzewną, której nadali kompletnie zjawiskowe cechy. Pierwszym opatentowanym osiągnięciem Demeyere jest technologia elektrochemicznej obróbki stali - Silvinox®.

Stal szlachetna jest pozbawiana mikroelementów żelaza w skomplikowanym procesie produkcji. Dzięki temu naczynia przez całe lata będą srebrzysto-białe. Istota Silvinoxu® polega też na tym, iż na naczyniach nie pozostają przenoszone na palcach bakterie. To akurat idzie ramię w ramię z koncepcją zdrowego gotowania. W ten sposób Demeyere zredukowało niemal do zera przenoszenie bakterii i drobnoustrojów z, nawet brudnych, rąk na naczynia.

 

Wielowarstwowe konstrukcje dna garnków Demeyere z linii Atlantis

To, co czaruje najbardziej, to kilka typów konstrukcji dna bądź ścianek naczyń Demeyere. Belgijski producent specjalizuje się w tworzeniu kapslowanych, próżniowo spawanych, wielowarstwowych den naczyń.

I tak dno garnków serii Atlantis (dno zowie się InductoSeal®) posiada 7 warstw współpracujących ze sobą materiałów i stopów, które wykorzystują w perfekcyjny sposób zjawisko synergii. Co istotne, w ich składzie znajduje się miedź i srebro oraz opatentowany stop TriplInduc®. Seria naczyń Atlantis jest niekwestionowanym mistrzem nagrzewania i utrzymywania ciepła.

Ważne jest, że dna garnków Demeyere z serii Atlantis są niezwykle sztywne, nie wypaczą się przez całe dekady, nawet, jeśli będą pracowały w wysokich temperaturach.

 

 

Stal Demeyere kontra klasyczna stal szlachetna

Kapslowane dna w liniach naczyń Atlantis są odporne na przegrzanie do 600 stopni Celsjusza. Nie było jeszcze naczyń ze stali szlachetnej odpornych na tak gigantyczne temperatury (co niezwykłe - nastawiona na pełną moc kuchenka indukcyjna pozwoli, po kilku minutach, nagrzać rdzeń garnka, czy patelni do temperatury nawet 500 stopni Celsjusza). Stąd fenomenalna wręcz odporność produktów Demeyere na przegrzanie do dziś zdumiewa nawet zawodowych kucharzy i znawców ultra nowoczesnych technologii kuchennych. Tradycyjna stal, dla porównania, odkształca się już w temperaturze około 270-280 stopni. Takie naczynie można wyrzucić. Widzisz, co potrafi Demeyere. Wyprzedziło wszystkie firmy na świecie o, przynajmniej, dwa stulecia.

 

Wielowarstwowe konstrukcje dna garnków Apollo marki Demeyere

Starsza technologia konstrukcji dna, InductoBase®, również składa się z 7 warstw różnych  materiałów tworzących z kolei dno naczyń z linii Apollo. Tu nie ma srebra ani miedzi, co pozwoliło nieco ograniczyć koszty produkcji. Stąd naczynia Apollo są tańsze niż Atlantis.

Choć starsze dno InductoBase® ma grubość od 6,4 do 6,6 mm, zaś nowsze konstrukcyjnie dna InductoSeal® (Atlanits) tylko 3 mm, InductoSeal® jest bardziej efektywny, naczynia rozgrzewają się szybciej i dłużej trzymają ciepło.

 

Nowa koncepcja konstrukcji naczyń - seria Industry

W 2013 roku pojawiły się na rynku naczynia Industry, które mają jeszcze inną konstrukcję.  Zastosowano tu tzw. 5-Ply Material. Dna i ścianki tworzą jedną bryłę, która składa się z pięciu warstw stali, dwóch warstw stopu aluminium dzielonego 5-milimetrową warstwą czystego aluminium i stalą magnetyczną na zewnątrz.

Nie potrzeba bardzo grubego dna, by naczynia równomiernie nagrzewały się po same brzegi i błyskawicznie gotowały, oszczędzając energię. Tutaj widać, jak Demeyere modyfikuje swoje technologie. Okazuje się, że 5 warstw różnych stopów potrafi dać podobny efekt, jak niegdysiejsze, najdroższe konstrukcje naczyń Demeyere.

 

Które naczynia sprawdzą się najlepiej?

Wszystkie garnki Demeyere, niezależnie od serii, działają na każdym typie kuchenki, oczywiście, również na indukcji.

Podzielić je można na dwie grupy - w zależności od stopnia zaawansowania technologicznego i zastosowanych w nich opatentowanych rozwiązań. Najwyższa, a jednocześnie najdroższa jest seria Atlatnis. Na drugim miejscu ustawiłbym serie Apollo i Industry. Trzeciego miejsca nie ma. Kwestia wyboru zależy od tego, co się komu spodoba.

Wszystkie stalowe garnki Demeyere pozwalają gotować z minimalną ilością wody, czy i wręcz bez niej. Wszystkie belgijskie naczynia są ciężkie. Już pierwszy z nimi kontakt pokaże, że trzymasz w ręku naczynia klasy Premium. Dodatkowo, wszystkie naczynia są srebrzysto-białe, co daje kompletnie zjawiskowy efekt.

I na koniec - Demeyere proponuje aż 30 lat gwarancji na swoje stalowe naczynia pod warunkiem, że będą wykorzystywane w domu. Dla profesjonalistów te same linie naczyń mają aż 10 lat gwarancji. To, jak na naczynia ze stali, jest absolutnym fenomenem.

 

Krystian Wawrzyczek - specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną...

Więcej

Przejdź do galerii