Demeyere

Stal, jakiej nie znacie. Marka Demeyere to prawdziwi kuchenni wizjonerzy. Ich technologie zdają się wyprzedzać czas, są jak nierzeczywiste marzenia, które udało się spełnić. Dzięki nim nieco zapomniana stal jaśnieje nowym blaskiem, zachwyca i inspiruje, a kucharze przecierają oczy ze zdumienia. Technologie tej belgijskiej marki daleko wykraczają poza tradycyjne pojmowanie gotowania, sprawiając, że kuchnia każdego właściciela garnków Demeyere staje się prawdziwym laboratorium smaków.

Dlaczego indukcja szybko unicestwia...

19.03.2019

Wielu smażących przeklina pod nosem (albo i głośno) którąś już z kolei patelnię, która zdecydowanie zbyt szybko wyzionęła ducha, padła, czy, mówiąc kolokwialnie, zdechła. Co dolega tym nieszczęsnym patelniom stawianym na płycie indukcyjnej? Co dziwi wielu - indukcja zabija zarówno drogie, jak i bardzo tanie patelnie. Czemu indukcja jest sędzią i katem patelni? Odpowiedź jest zarazem prosta,...

Więcej

Alu Pro Demeyere, czyli zbuntowane...

02.10.2018

Nasz ulubiony belgijski producent, marka Demeyere, wyspecjalizował się w produkcji luksusowych naczyń ze stali Silvinox®. Co niezwykłe, jego stalowe garnki i patelnie mają aż 30 lat gwarancji dla używających ich w domu i, co kompletnie unikatowe, aż 10 lat gwarancji dla restauracji i hoteli. Kultowe linie John Pawson, Atlantis, Apollo, czy Industry oraz wyłączające się na indukcji patelnie...

Więcej

Jaki wok wybrać? Żeliwny, stalowy, czy z...

11.09.2018

Przez lata poszukiwania budzących zaufanie, zaawansowanych technologicznie naczyń, nigdy nie zapominałem o wokach. Te niezwykle funkcjonalne, uniwersalne głębokie patelnie - bo tego typu naczynie najbardziej przypomina wok - pozwalają stworzyć nieskończoną wręcz ilość niezwykle apetycznych i doskonale sycących dań. Potrawą z woka można się najeść na cały dzień, przy czym trudno się nią...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe. Nie mówię tu, oczywiście, tylko...

Więcej

Ile tłuszczu należy użyć na stalowej...

30.11.2016

Wielu klientów naszego sklepu PrestiżowaKuchnia.pl pyta, czy na stalowych patelniach belgijskiej marki Demeyere, które słyną ze swojej odporności termicznej i doskonałego rozprowadzania ciepła, można smażyć bez dodatku tłuszczu. Taki zabieg pokazał w swoim filmie producent, stąd sprowokował niejako konieczność rozwinięcia kwestii.   Co można smażyć bez tłuszczu na stalowych patelniach...

Więcej

Jak wybrać patelnię do smażenia ryb?

28.10.2016

Dobór patelni do smażenia ryb, czy przyrządzania pieczonych lub duszonych potraw rybnych, nie musi być trudny. Wszystko zależy, zasadniczo, od tego, czy będziemy przygotowywać nade wszystko rybę w kawałkach, czy dzwonkach, czy też rybę w całości. Oczywiście, ważny jest materiał, z którego wykonano patelnię i sam zamysł gotującego – czy życzy sobie ryby tylko smażyć, czy też podpiekać je po...

Więcej

Czego nie toleruje patelnia z powłoką...

21.10.2016

Korzystasz z patelni nieprzywierającej i masz wątpliwości co do sposobu jej użycia? To się zdarza.  By zadbać o jej żywotność, a sobie zapewnić sobie najlepsze smaki i szansę na wiele lat zdrowego smażenia, czy duszenia, warto poznać najważniejsze zasady użytkowania patelni nieprzywierających.   Patelnie nieprzywierające nie są wieczne Po pierwsze, należy pamiętać, że patelnia...

Więcej

Bądź czujny, kupuj z głową!

14.10.2016

O ile kupno garnka lub patelni nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problem, o tyle umiejętności wyboru wysokiej jakości naczyń spośród tysięcy tanich imitacji jest już prawdziwą sztuką. Każdy, kto zamierza nabyć dobry garnek lub spełniającą wymagania patelnię, powinien zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Jeśli zdać się na podpowiedzi kuszącego ceną hipermarketu, albo sklepu z milionem...

Więcej

Przemyślna patelnia do naleśników

12.10.2016

Uwielbiamy naleśniki – na słodko, na ostro… to pewne. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że do ich doskonałego przyrządzenia potrzebne są nie tylko odpowiednie receptury, ale również profesjonalne patelnie. Często zastanawiamy się, jaka jest najlepsza patelnia do naleśników? Składa się na to kilka czynników, którym warto poświęcić artykuł.   Specyficzna forma patelni do naleśników Cechą...

Więcej

Wielowarstwowe patelnie - prawdziwie...

30.09.2016

Patelnie belgijskiej marki Demeyere wyróżniają się wszystkim, spośród tego, co znane było dotychczas w świecie stalowych patelni. Firma, która stawia na perfekcyjną jakość, nieustannie rozwija technologię i ulepsza swoje naczynia, by stal przestała być stalą, a dawała nieograniczone możliwości swojemu użytkownikowi. Stąd patelnie nowej generacji, przez dekady opracowywane przez markę Demeyere,...

Więcej

Wybieramy patelnię - na co zwrócić uwagę?

21.09.2016

Patelnia to podstawowe narzędzie wykorzystywane w codziennej pracy kucharza – zarówno zawodowca, jak i miłośnika domowego gotowania. Mnogość rodzajów, przedziałów cenowych, typów i materiałów wykorzystywanych do produkcji patelni sprawia jednak, że wybór jednego, konkretnego egzemplarza staje się skomplikowanym zadaniem. Aby je nieco ułatwić, podpowiadamy, jak kupić dobrą patelnię i jakimi...

Więcej

Jeden do wszystkiego - czyli wok w kuchni

14.09.2016

Wok to wciąż jedno z mniej popularnych naczyń w polskiej kuchni, co okazuje się swoistym grzechem przeciw smakom. Wok, który stoi w pół drogi między garnkiem a patelnią, to rozwiązanie kojarzone z aromatycznymi kulinariami Orientu, może świetnie sprawdzać się w polskim domu - przy duszeniu, smażeniu, a nawet przygotowywaniu popularnych eintopf'ów.   Nie masz woka? Żałuj! Wok łączy...

Więcej