Wielowarstwowe patelnie - prawdziwie genialna idea

Patelnie belgijskiej marki Demeyere wyróżniają się wszystkim, spośród tego, co znane było dotychczas w świecie stalowych patelni. Firma, która stawia na perfekcyjną jakość, nieustannie rozwija technologię i ulepsza swoje naczynia, by stal przestała być stalą, a dawała nieograniczone możliwości swojemu użytkownikowi. Stąd patelnie nowej generacji, przez dekady opracowywane przez markę Demeyere, mają 5 i 7 warstw tworzących ścianki i dna naczyń.

 

Wielowarstwowa, doskonale zaprojektowana patelnia, pozwoli smażyć i dusić nadzwyczaj szybko

 

Demeyere dobrze rozumie prawa fizyki - i co z tego wynika

Chociaż często o tym zapominamy, światem kulinariów, podobnie jak innymi dziedzinami ludzkiej aktywności, rządzą prawa fizyki. Wszędzie tam, gdzie pojawiają się kwestie temperatury oraz zetknięcia przedmiotu i produktów żywnościowych, powinniśmy myśleć nie tylko o przepisie i wizualnym efekcie całości, ale również o tym, jak osiągnąć zamierzony, kulinarny plan dzięki temu, co niewidoczne. Fizyka nie stanowi zagrożenia w kuchni, a przeciwnie, dobrze pojęta i rozumiana, wpleciona w technologie kulinarne, jest sprzymierzeńcem w przygotowaniu najsmaczniejszych potraw.

 

Odważny producent - to się ceni

Demeyere od dekad ulepsza to, na co nie decydują się inni producenci. W efekcie otrzymujemy patelnie idealne. Demeyere jest niczym alchemik – bazując na milionie porażek i milionie zwycięstw inżynierowie belgijskiej marki tak doskonale poznali stal, że przestała mieć dla nich jakiekolwiek tajemnice. Dlatego w stalowych patelniach z powodzeniem wykorzystują, między innymi, efekt synergii.

 

Pomysły belgijskiego producenta

Współdziałanie kilku elementów – stopów, czy warstw patelni, jest lepsze, niż praca każdego z nich osobno. Właśnie w ten sposób „działają” wielowarstwowe patelnie firmy Demeyere. Wykorzystuje się w nich, m.in., opatentowany przez Belgów stop TripInduc, który bardzo dobrze przewodzi ciepło, który łączony jest z warstwami aluminium, miedzi, stopu aluminium, czy nawet warstwą srebra. W efekcie ich współdziałanie skraca czas smażenia, czy duszenia, a serwowane dania są zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze niż te, które przygotowalibyśmy na patelni jednowarstwowej, czy nieodpowiednio skonstruowanej patelni wielowarstwowej.

 

Dobrze skonstruowane wielowarstwowe patelnie wykorzystują efekt synergii

 

W przypadku patelni Demeyere każdy element działa tak, by wspierać kolejny, samemu będąc wspieranym przeze inne. Czyli – panuje tu całkowita harmonia działania wszystkich zastosowanych w konstrukcji patelni stopów, materiałów, czy warstw.

Inną zaletą stosowania 5 i 7 warstw dna i ścianek patelni jest zwiększanie wytrzymałości naczynia na uszkodzenia – wypaczenia, odkształcenia, czy przegrzanie (zmorę smażących).

 

Stal Demeyere - to się naprawdę sprawdza!

Czego Demeyere nauczyło świat? Pokazało, że stal może być materiałem, który przekracza swoje możliwości i ewoluuje w kierunku tego, co wydawałoby się niemożliwe. Na stali Demeyere, właśnie dzięki genialnemu połączeniu wielu warstw materiałów i zaprzęgnięciu fizyki w każdy kawałek projektowania i tworzenia patelni, można smażyć na nich nawet bez tłuszczu, co jest nie do osiągnięcia na innej, stalowej patelni.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

 

Artykuły powiązane

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Moda w kuchni - potrzeba, czy fanaberia?

27.01.2016

Nie od dziś wiadomo, że wszelkiego rodzaju mody i to, co uchodzi w danym momencie za popularne, oddziałuje na nasze decyzje i zachowanie. Dotyczy to również kuchni i gotowania, które tak samo jak wiele obszarów naszego życia, podlegają zmianom. Czy jednak doświadczony i szanujący swoje umiejętności kucharz powinien im ulegać, czy raczej podchodzić do panujących w...

Więcej

Dwie sprawdzone odsłony patelni...

30.03.2016

Generalnie patelnie nieprzywierające można podzielić na dwie główne kategorie – produkty z jednej grupy są wyposażone w powłoki wytworzone w sposób naturalny, a z drugiej strony istnieją patelnie wyposażone w powłoki, które powstały w warunkach laboratoryjnych. Poniżej przedstawiamy proste i krótkie omówienie obu podstawowych typów patelni nieprzywierających....

Więcej

Jak mierzona jest średnica patelni

08.06.2016

Wyobraź sobie sytuację, w której masz kupić nową patelnię. Jakie pytania zadasz w pierwszej kolejności? Poza typem patelni na pewno kluczowe będzie rozważenie, jaki rozmiar powinna mieć patelnia kupowana na lata. Czy może to rodzić wątpliwości…? Tak, rodzi! Problem polega na nie do końca czytelnej dla klienta informacji na temat rozmiaru sprzętu.   Średnica - nie...

Więcej

Przejdź do galerii