Patelnie belgijskiej marki Demeyere wyróżniają się wszystkim, spośród tego, co znane było dotychczas w świecie stalowych patelni. Firma, która stawia na perfekcyjną jakość, nieustannie rozwija technologię i ulepsza swoje naczynia, by stal przestała być stalą, a dawała nieograniczone możliwości swojemu użytkownikowi. Stąd patelnie nowej generacji, przez dekady opracowywane przez markę Demeyere, mają 5 i 7 warstw tworzących ścianki i dna naczyń.
Demeyere dobrze rozumie prawa fizyki - i co z tego wynika
Chociaż często o tym zapominamy, światem kulinariów, podobnie jak innymi dziedzinami ludzkiej aktywności, rządzą prawa fizyki. Wszędzie tam, gdzie pojawiają się kwestie temperatury oraz zetknięcia przedmiotu i produktów żywnościowych, powinniśmy myśleć nie tylko o przepisie i wizualnym efekcie całości, ale również o tym, jak osiągnąć zamierzony, kulinarny plan dzięki temu, co niewidoczne. Fizyka nie stanowi zagrożenia w kuchni, a przeciwnie, dobrze pojęta i rozumiana, wpleciona w technologie kulinarne, jest sprzymierzeńcem w przygotowaniu najsmaczniejszych potraw.
Odważny producent - to się ceni
Demeyere od dekad ulepsza to, na co nie decydują się inni producenci. W efekcie otrzymujemy patelnie idealne. Demeyere jest niczym alchemik – bazując na milionie porażek i milionie zwycięstw inżynierowie belgijskiej marki tak doskonale poznali stal, że przestała mieć dla nich jakiekolwiek tajemnice. Dlatego w stalowych patelniach z powodzeniem wykorzystują, między innymi, efekt synergii.
Pomysły belgijskiego producenta
Współdziałanie kilku elementów – stopów, czy warstw patelni, jest lepsze, niż praca każdego z nich osobno. Właśnie w ten sposób „działają” wielowarstwowe patelnie firmy Demeyere. Wykorzystuje się w nich, m.in., opatentowany przez Belgów stop TripInduc, który bardzo dobrze przewodzi ciepło, który łączony jest z warstwami aluminium, miedzi, stopu aluminium, czy nawet warstwą srebra. W efekcie ich współdziałanie skraca czas smażenia, czy duszenia, a serwowane dania są zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze niż te, które przygotowalibyśmy na patelni jednowarstwowej, czy nieodpowiednio skonstruowanej patelni wielowarstwowej.
W przypadku patelni Demeyere każdy element działa tak, by wspierać kolejny, samemu będąc wspieranym przeze inne. Czyli – panuje tu całkowita harmonia działania wszystkich zastosowanych w konstrukcji patelni stopów, materiałów, czy warstw.
Inną zaletą stosowania 5 i 7 warstw dna i ścianek patelni jest zwiększanie wytrzymałości naczynia na uszkodzenia – wypaczenia, odkształcenia, czy przegrzanie (zmorę smażących).
Stal Demeyere - to się naprawdę sprawdza!
Czego Demeyere nauczyło świat? Pokazało, że stal może być materiałem, który przekracza swoje możliwości i ewoluuje w kierunku tego, co wydawałoby się niemożliwe. Na stali Demeyere, właśnie dzięki genialnemu połączeniu wielu warstw materiałów i zaprzęgnięciu fizyki w każdy kawałek projektowania i tworzenia patelni, można smażyć na nich nawet bez tłuszczu, co jest nie do osiągnięcia na innej, stalowej patelni.
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Demeyere
Szukaj nas tutaj: