Patelnie ze stali

Te srebrzyste piękności ujmują elegancją. Każda z nich wygląda, jakby stworzył ją doskonały jubiler, dbając o każdy szczegół. Jednak patelnie ze stali, marek Demeyere i Zwilling, to nie dzieła złotników, a inżynierów, którzy od lat opracowują wyjątkowe technologie. Dzięki nim cały świat poznał stal na nowo i zakochał się w jej właściwościach. Współczesne patelnie ze stali nie mają nic wspólnego ze swoimi stalowymi przodkami. To zupełnie nowa opowieść, którą od lat piszą Demeyere i Zwilling. Chcecie ją poznać? Zapraszamy do naszych artykułów.

Kuchnia bogacza, naczynia kloszarda

11.02.2024

Miałem szasnę bywać w bardzo, bardzo różnych kuchniach, czasem bardzo, bardzo zamożnych klientów. Widziałem kuchnie w rezydencjach, w willach za wiele milionów złotych. Meble bywały tam tak drogie i luksusowe, że obawiałbym się korzystać z nich na co dzień, by ich nie sprofanować. Aż dziw, że nie stał tam lokaj w białych rękawiczkach i liberii, który otwierałby półki, szafki i szuflady. A...

Więcej

Naczynie na całe życie albo tylko na...

27.11.2022

Przed Świętami Bożego Narodzenia zaczyna się w świecie internetowych zakupów zupełny obłęd. Sprawa oczywista. Ale wielu nie zna jego specyficznej, jeszcze bardziej „obłędoróbnej” twarzy. Choinkowy czas zmienia konstrukcję neuronów, odmienia mózgi i sprawia, że ludzie mądrze myślący i rozumni, nagle tracą głowę i wygadują dziwactwa. Już wyjaśniamy, w czym kwestia.   Szukam naczyń na całe...

Więcej

Akceptacja, czy banicja - od lat testujemy...

23.11.2022

Przyszedł czas na ujawnienie niektórych sekretów alkowy. Od lat testujemy prezentowane w naszym sklepie PrestiżowaKuchnia.pl patelnie nieprzywierające słynnych producentów. Od lat, niczym namiętni amanci, zdobywamy uczucia kolejnych patelni, smażąc, grillując, dusząc, zapiekając i podpiekając w piekarniku przeróżne pyszności. A wszystko po to, by móc doradzać Wam z punktu widzenia tych, którzy...

Więcej

Jak smażyć bez tłuszczu? Sposób na...

21.11.2022

Internet kocha mody, afery i farmazony. Trudno, taka już jego specyfika, że pisać, co chce, każdy może. Szkoda tylko, że zdrowy rozsądek często zostaje oszołomiony i zwiedziony pseudofachowymi informacjami, które jakoby mają odmienić w magiczny sposób życie czytających. Często, gdy szuka się odpowiedzi wśród forumowiczów i speców z bożej łaski, dostaje się spis alogicznych instrukcji, które...

Więcej

Misja Apollo, czyli gotowanie w super...

19.11.2022

„Tu stal Apollo! Tu stal Apollo! Czy mnie widzicie?” - w kosmicznej przestrzeni kuchni XXI wieku rozlega się głośne nawoływanie. Na szczęście już wielu Szanownych Rodaków widziało na własne oczy zjawisko, jakim jest stal belgijskiej marki Demeyere. To objawienie inżynierii, pasji i nadzwyczajnego wręcz perfekcjonizmu zmieniło świat kulinariów raz i na zawsze. Apollo to linia luksusowych,...

Więcej

Zjawisko synergii w stalowych naczyniach...

13.11.2022

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych. Chodzi o to, by twórczo wykorzystać prawa fizyki w celu przyspieszenia i ułatwienia przygotowania...

Więcej

Jak czyścić naczynia ze stali szlachetnej?

10.11.2022

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania. Oczywiście, zaproponuję tylko wyrywek wiedzy o konserwacji stali. Metod jest niezwykle dużo. Są przeróżne, specjalne preparaty do czyszczenia stali, mleczka do nabłyszczania oraz miliony domowych...

Więcej

Czy Twoje garnki na pewno gotują zdrowo?

21.02.2020

Wielu gotujących ciągle jeszcze nie myśli o tym, że to, w czym się gotuje, ma bardzo duży wpływ na jakość potraw i, co za tym idzie, oddziałuje na zdrowie. Nie ma tu jednak z czym dyskutować. Albo chcesz świetnie i zdrowo (co niezwykle istotne) gotować i tym samym musisz wyposażyć się w doskonałe naczynia, albo masz byle jaki sprzęt i Twoje gotowanie, choćbyś stanął na głowie, tak, czy tak nie...

Więcej

Czy sprzedający patelnie powinien znać ich...

01.11.2019

U sprzedających przeróżnego typu rzeczy i dobra tego świata funkcjonuje anachroniczne przeświadczenie, że o oferowanym przez siebie sprzęcie muszą mówić wyłącznie dobrze. Pokazywanie ewentualnych mankamentów, czy możliwie obiektywna ocena zalet i wad jest niebezpieczna. Bo przyszły Klient zamiast kupować emocjonalnie, będzie analizował kwestię i do głosu dojdzie racjonalizm. Racja to i nie, bo...

Więcej

4 strony świata patelni Demeyere

19.06.2019

Znana światu kulinariów dla wymagających belgijska marka Demeyere przez całe długie dekady skupiała się na ulepszaniu, udoskonalaniu i unowocześnianiu swojej niezwykle zaawansowanej technologii stalowych patelni dedykowanych, na początku, zawodowym kucharzom. Ale, jak wszystko na tym świecie, Belgowie też zdecydowali się ewoluować w innym kierunku. Trudno stwierdzić, czy była to decyzja...

Więcej

Dlaczego indukcja szybko unicestwia...

19.03.2019

Wielu smażących przeklina pod nosem (albo i głośno) którąś już z kolei patelnię, która zdecydowanie zbyt szybko wyzionęła ducha, padła, czy, mówiąc kolokwialnie, zdechła. Co dolega tym nieszczęsnym patelniom stawianym na płycie indukcyjnej? Co dziwi wielu - indukcja zabija zarówno drogie, jak i bardzo tanie patelnie. Czemu indukcja jest sędzią i katem patelni? Odpowiedź jest zarazem prosta,...

Więcej

Ile tłuszczu należy użyć na stalowej...

30.11.2016

Wielu klientów naszego sklepu PrestiżowaKuchnia.pl pyta, czy na stalowych patelniach belgijskiej marki Demeyere, które słyną ze swojej odporności termicznej i doskonałego rozprowadzania ciepła, można smażyć bez dodatku tłuszczu. Taki zabieg pokazał w swoim filmie producent, stąd sprowokował niejako konieczność rozwinięcia kwestii.   Co można smażyć bez tłuszczu na stalowych patelniach...

Więcej