Staub

Gdy w produkcji naczyń maczają palce najlepsi kucharze świata, można spodziewać się niezwykłych rezultatów. Takich, jak doskonałe, żeliwne naczynia francuskiej marki Staub. Każde z nich pokryte jest kilkukrotnie nakładaną, porcelanową emalią, która zapobiega przywieraniu potraw. Efektem współpracy z szefami kuchni są unikatowe pokrywki, w których wnętrzu znajdują się specjalne wypustki. To rozwiązanie pomaga zachować do 30% więcej wilgoci w przygotowywanych potrawach. Żeliwo, z którego wykonane są garnki, ma moc intensyfikowania smaku potraw, więc ugotowane w nich dania są wyjątkowo soczyste i smaczne. Gotowanie w tych niezwykłych naczyniach jest jak ponowne odkrywanie smaku mięsa, warzyw i ryb.

Jak i dlaczego wygrzewamy żeliwne naczynia

12.04.2020

Wielu obawia się żeliwnych garnków i patelni z żeliwa nie z racji ich wagi, czy wysokiej ceny (w przypadku naczyń klasy Premium). Obawa jest, z reguły, spowodowana wątpliwościami, czy damy sobie radę z gotowaniem, smażeniem, duszeniem i pieczeniem w takich naczyniach. Powszechnie wiadomo, że żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i mocno, świetnie przewodzi ciepło i wzmacnia smaki. Ale wiadomo też,...

Więcej

Jak i w czym przechowywać gotowe potrawy w...

08.04.2019

Pewnie zachodzicie w głowę, jaki jest sens pisania o sprawie tak banalnej i oczywistej, jaką jest przechowywanie potraw w lodówce. Otwiera się drzwi lodówki, wstawia jedzenie i drzwi zamyka. Po czym otwiera się je ponownie, kiedy przychodzi czas na odgrzanie przechowywanego posiłku. Cała filozofia. Niby tak, ale jednak nie do końca. Bo to, w czym lub na czym przechowujesz gotowe jedzenie w...

Więcej

Dlaczego indukcja szybko unicestwia...

19.03.2019

Wielu smażących przeklina pod nosem (albo i głośno) którąś już z kolei patelnię, która zdecydowanie zbyt szybko wyzionęła ducha, padła, czy, mówiąc kolokwialnie, zdechła. Co dolega tym nieszczęsnym patelniom stawianym na płycie indukcyjnej? Co dziwi wielu - indukcja zabija zarówno drogie, jak i bardzo tanie patelnie. Czemu indukcja jest sędzią i katem patelni? Odpowiedź jest zarazem prosta,...

Więcej

Na jakich patelniach grillować?...

23.10.2018

Dziś przyjdzie mi rozstrzygnąć (albo i nie) odwieczny spór miedzy stronnikami żeliwnych patelni grillowych, a miłośnikami tego typu patelni wykonanych w technologii nieprzywierającej. Co lepsze? Która patelnia grilluje skuteczniej? Co wybrać, jeśli ktoś kocha smaki brutalne, a ktoś inny zmysłowo-subtelne? Pytań sporo, może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Albo i nie.   Zawężony wybór...

Więcej

Jak używać patelni Staub na indukcji,...

28.08.2018

W żeliwie Staub rozkochaliśmy się (ja i mój zespół) bezgranicznie już wiele lat temu. Moje najstarsze naczynia żeliwne liczą sobie około 20 lat. Kupiłem je jeszcze wtedy, gdy o Staubie w Polsce słyszeli nieliczni. Przez wszystkie lata testów i korzystania z żeliwnych, francuskich garnków i patelni zdobyłem spore doświadczenie w ich konserwowaniu, używaniu, czy przygotowywaniu do użycia, tzw....

Więcej

Rozkochaj się w serwowaniu na żeliwie Staub

24.05.2018

Kiedy w Twojej kuchni zagości żeliwna patelnia Staub z powłoką nieprzywierającą, a Ty rozkochasz się w niej, wykorzystując jej talenty do smażenia, czy pieczenia, mamy pewność, że skusisz się też na serwowanie przysmaków na tej wyjątkowej patelni. Francuski producent określa to owalne naczynie jako patelnię do smażenia, czy pieczenia ryb, ale jej funkcjonalność jest wiele większa.   Babcina...

Więcej

Diabeł nie odgadnie, co się kryje na dnie

16.01.2017

Żeliwa nie można się bać, bo to strach, który nieprawdopodobnie ogranicza kulinarne doznania. Dzięki wyjątkowym naczyniom francuskiej marki Staub można codziennie przyrządzać prawdziwe uczty, potrawy kuchni całego świata zawsze będą smakować nadzwyczajnie. Nawet najprostsze, regionalne, znane nam od dzieciństwa zupy, sosy, pieczenie, zapiekanki, da się przygotować w żeliwnych garnkach Staub na...

Więcej

Gotowanie w żeliwie - przygoda bez granic

13.01.2017

Bardzo często dostaję maile z pytaniami, czy żeliwny garnek nada się do przyrządzania takiej, a takiej potrawy. Albo – w drugą stronę – bardzo wielu potencjalnych miłośników żeliwa, patrząc na naczynia marek Staub i Le Creuset, pyta, co może w nich przygotować? W obu przypadkach odpowiedź jest zawsze taka sama – przygotować można, całkiem i dosłownie, wszystko, na co ma się ochotę. Garnek...

Więcej

Prezent świąteczny, o którym z reguły nie...

17.12.2016

Prezent dla dziecka to sprawa święta. Prezent pod choinkę musi być wyjątkowy, zaskakujący, szokujący i nie wystarczy tu dodać do zeszłorocznego podarunku - czyli wystrzałowej Barbie - zestawu luksusowych kreacji dla lalki. Wypadałoby od razu kupić jej domek, konia i zafundować przystojniaka Kena. Chodzący w kółko miś, do tegorocznych Świąt tak uwielbiany, nagle pójdzie w odstawkę, gdy dziecko...

Więcej

Na czym polega wygrzewanie żeliwnych patelni

02.12.2016

Zdanie: „Żeliwna patelnia musi się wygrzać, zanim zacznie w pełni służyć nowemu właścicielowi” powtórzyłem już chyba milion razy. Wygląda na to, że rodacy nie chcą zgodzić się na to, że nowa żeliwa patelnia ma swoje wymagania i nie będzie działać dobrze, póki się ich nie spełni. Nie wiem dlaczego akurat wygrzewanie żeliwnych patelni wywołuje taką konsternację wśród gotujących. Wiele nowych...

Więcej

Żeliwne naczynia na kuchence gazowej

02.11.2016

Naczynia wykonane z żeliwa są wyśmienicie wręcz uniwersalne, więc można ich używać na kuchence każdego rodzaju. Ponieważ w Polsce ciągle bardzo dużą popularnością cieszą się kuchenki gazowe, dlatego warto rozważyć, jak w połączeniu z nimi będą zachowywały się garnki i patelnie wyprodukowane z żeliwa. Od razu zaznaczymy, że piszemy tylko o testowanych przez naszego specjalistę produktach marek...

Więcej

Jak wybrać patelnię do smażenia ryb?

28.10.2016

Dobór patelni do smażenia ryb, czy przyrządzania pieczonych lub duszonych potraw rybnych, nie musi być trudny. Wszystko zależy, zasadniczo, od tego, czy będziemy przygotowywać nade wszystko rybę w kawałkach, czy dzwonkach, czy też rybę w całości. Oczywiście, ważny jest materiał, z którego wykonano patelnię i sam zamysł gotującego – czy życzy sobie ryby tylko smażyć, czy też podpiekać je po...

Więcej