Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Łosoś w porach i cieście francuskim z...

09.11.2020

Przyszedł wreszcie czas na gotowanie w mistrzowskim wydaniu. Witajcie w pierwszym artykule, przepisie i filmie z serii „SPEC-Kuchnia”. Niedawno zapowiadaliśmy naszego pierwszego gotującego, Tomka Krasowskiego. Teraz czas przejść do akcji. Tomek zaproponował coś naprawdę intrygującego - swoją wariację na temat klasyki francuskiej kuchni, czyli łososia w cieście...

Więcej

Filety z indyka z sosem żurawinowym i...

25.10.2020

Indyk, czy kurczak, w zależności od tego, co lubisz, może być serwowany ze słodko-dymno-kwaśnym sosem żurawinowym z miodem, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Dodaj do tego pieczone w mundurkach ziemniaczki z ziołami, a na pewno będziesz mieć kłopot, by doczekać obiadu. Wiemy, co mówimy, bo przyszło nam być w studio, gdy Anastazja w kolejnym odcinku swojego...

Więcej

Mistrzowski konkurs odkrył mistrzowskie...

25.10.2020

Czasem na zmianę czeka się latami. Trzeba długo pracować, wierzyć w powodzenie swojej idei i dzień po dniu zmagać się z nieziemsko powolnym (jak się wydaje) rozwojem. A potem, nagle i niespodziewanie, gdy koło Fortuny litościwie się odwróci i wystarczy jedna sytuacja, jedno wydarzenie, jeden dzień, czasem jedno spotkanie, jakieś zdanie nawet, by wszystko stanęło na...

Więcej

„SPEC-Kuchnia”, czyli gotowanie w...

18.10.2020

Kim jest prawdziwy kucharz? To wcale nie musi być człowiek, który zaczął gotować, gdy wyrósł z pieluch. To nie musi być ktoś, kto za młodu skończył specjalistyczną szkołę gastronomiczną. Nie, nie, nie, nasi Drodzy Czytający! Prawdziwy kucharz to nieco szalony pasjonat, który w dojrzałym już wieku potrafi oddać temu bardzo trudnemu zajęciu całego siebie. Bo, musicie...

Więcej

Gulasz z bakłażana i ciecierzycy - przepis...

11.10.2020

Czy wiecie, że z bakłażana i cieciorki, zwanej też ciecierzycą, może powstać sycący, pyszny, bezmięsny gulasz? Wielu z nas tak zakręciło się w świecie smażenia, w uniwersum potraw z mięsami i na ich bazie, że zapomina o sezonowych warzywach. A to właśnie po nie trzeba sięgać, kiedy pojawiają się w sklepach. Nie przypływają do Polski z drugiego końca świata...

Więcej

Czy tanie miedziane naczynia są naprawdę...

11.10.2020

Poczucie bycia oszukanym na własne życzenie jest podwójnie dojmujące. Raz, że dałeś się oszukać, bo trafiłeś na „oszustliwca”, który Cię omotał (tego czasem nie trzeba się wstydzić, bo nad takim zabiegiem omotania pracują czasem całe działy speców), dwa, że ktoś oszukał Cię, bo mu na to pozwoliłeś. Tak kurczowo trzymałeś się jakiejś idei, w przypadku naszego...

Więcej

Cukinia faszerowana wieprzowiną - przepis...

26.09.2020

Spieszysz się z obiadem? Zapowiedzieli się na wieczór niespodziewani goście, a Ty późno kończysz pracę? Warto mieć pod ręką pyszny przepis na faszerowaną cukinię. Danie zrobisz szybko, a jego poziom trudności jest tak przyjazny, że nawet, jeśli gotujesz z doskoku, dasz sobie radę. Przy okazji potrawa jest doskonale sycąca, wyśmienicie smakuje, bo delikatny...

Więcej

Nóż japoński - idealny pomysł na prezent,...

29.06.2020

Bardzo często zgłaszają się do nas Klienci z prośbą, by pomóc wybrać im japoński nóż na prezent. W takiej sytuacji sprawa jest dla nas, jako ludzi specjalizujących się w sprzedaży doskonałych, japońskich noży, prosta. Wiemy, o co pytać, jakie informacje są nam niezbędne, by dobrze doradzić Klientowi w kwestii zakupu. Wtedy wspólnie udaje nam się rozstrzygnąć...

Więcej

Mordercza patelnia, czyli polska paranoja...

22.04.2020

Nasi Drodzy Czytający, zaczniemy dziś od pełnego pocieszenia zdania - dobrej jakości, nowoczesne patelnie klasy Premium i Super Premium NIE ZABIJAJĄ. Wbrew powszechnej opinii paranoików i szaleńców, którzy mierzą promieniowanie kosmiczne i odnoszą je do „promieniowania” materiału, z którego zrobiona jest patelnia, ten sprzęt bardzo, ale to bardzo, bardzo, bardzo,...

Więcej

Jak i dlaczego wygrzewamy żeliwne naczynia

12.04.2020

Wielu obawia się żeliwnych garnków i patelni z żeliwa nie z racji ich wagi, czy wysokiej ceny (w przypadku naczyń klasy Premium). Obawa jest, z reguły, spowodowana wątpliwościami, czy damy sobie radę z gotowaniem, smażeniem, duszeniem i pieczeniem w takich naczyniach. Powszechnie wiadomo, że żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i mocno, świetnie przewodzi ciepło i...

Więcej

Stylowo - biało i stalowo, czyli...

08.04.2020

Niemiecki koncern Zwilling jest, co tu dużo mówić, odważny. Nie po raz pierwszy pokazał, że duży nie musi kopiować, małpować, papugować i naśladować innych, bo może stworzyć kolekcję sprzętu, który sprawi, że - być może - zmienią się światowe trendy. I, oczywiście, Twoje spojrzenie na nowoczesną kuchnię. Dziś słów kilka o minimalistycznym, srebrzysto-białym...

Więcej

O miedzi do kochania i gotowania, nie do...

25.02.2020

Miedzianie naczynia znane są, zasadniczo, każdemu gotującemu, ale bardzo niewielu ma odwagę się na nie zdecydować. Wiąże się to, na pewno, z bardzo wysoką ceną miedzianych garnków, czy patelni. Z drugiej strony wielu lubiących gotować obawia się, że może sobie z nimi nie poradzić, choć nie bardzo jest się czego bać, bo miedziane naczynia mają stal wewnątrz, więc...

Więcej