Gulasz z bakłażana i ciecierzycy - przepis z programu Jedzonko szyte na miarę

Czy wiecie, że z bakłażana i cieciorki, zwanej też ciecierzycą, może powstać sycący, pyszny, bezmięsny gulasz? Wielu z nas tak zakręciło się w świecie smażenia, w uniwersum potraw z mięsami i na ich bazie, że zapomina o sezonowych warzywach. A to właśnie po nie trzeba sięgać, kiedy pojawiają się w sklepach. Nie przypływają do Polski z drugiego końca świata okrętami, które opuściły port 4, czy 5 miesięcy temu. Takie warzywa, jak, np., bakłażan, psują się dość szybko, co doskonale o nich świadczy w świecie konserwantów i wszelkiego typu poprawiaczy kondycji owoców i warzyw. Wystarczy, że uderzysz bakłażanem, a on za moment pociemnieje w środku i stanie się miękki.

Dlatego - jesienią sięgamy w naszej studyjnej kuchni, gdzie pysznie gotuje Anastazja, po sezonowe warzywa.

 

Czego potrzebujesz do warzywnego gulaszu?

 - 1 duży bakłażan

- 1 spora cebula

- ciecierzyca z puszki lub ze słoika

- pomidory w puszce krojone w kostkę

- brązowy ryż

- masło

- jogurt naturalny

- kilka ząbków czosnku

- świeżo mielone sól i pieprz

- chilli, kurkuma, papryka wędzona

- świeża mięta

- pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

 

Co robimy?

Z umytego bakłażana odkrój końcówki i podziel go na kilka pasków, krojąc wzdłuż. Anastazja używa do tego swojego ulubionego noża Miyabi z kolekcji 5000 FCD. Nóż musi być na tyle ostry, by nie uszkodził miąższu i skórki, bo pod nią kryje się najwięcej witamin.

Przełóż bakłażana na papierowy ręcznik, lekko osól i zostaw na jakiś czas, by puścił nieco soku. Bakłażan będzie gotowy, gdy się „spoci”, czyli pojawią się na nim kropelki wilgoci.

Nastaw wodę na ryż, ale posól ją dopiero, gdy się zagotuje.

 

 

Cebulę pokrój w drobną kostkę, rozpuść na patelni masło lub dodaj olej i zeszklij cebulkę w temperaturze maksymalnie 180 stopni.

Do wrzącej wody dodaj nieco oleju i wsyp ryż. Anastazja gotowała ryż w stalowym garnku Industry marki Demeyere. Tłuszcz sprawi, że ryż nie będzie się kleił do dna i ścianek. Gotuj ryż pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 10-15 minut. Oczywiście, czas zależy od typu ryżu i jego ilości.

Drobno posiekany czosnek dodaj do zeszklonej cebulki i podsmażaj przez moment. Anastazja wybrała do przygotowania gulaszu nieprzywierającą, tytanową patelnię belgijskiej marki Demeyere z linii Alu PRO. Dzięki niej potrawa wyszła bardzo subtelna i delikatna.

Osusz nadmiar wilgoci z bakłażana i pokrój go w kostkę. Pamiętaj, żeby warzywo było dość suche, by, kiedy trafi na patelnię, nie poparzył Cię pryskający tłuszcz. Wymieszaj wszystko dokładnie, duś przez chwilę, a później dodaj ciecierzycę i krojone pomidory z puszki.

Pamiętaj, że przyprawiać będziemy na końcu. Kiedy potrawa się lekko podsmaża (możesz ją też poddusić pod przykryciem), posiekaj na drobne kawałki liście świeżej mięty, po czym dodaj ją na patelnię.

Ryż ugotuj na sypko. Nie może być rozgotowany. Możesz wyłączyć go przed końcem gotowania, by doszedł w gorącej wodzie pod przykryciem. Zostaw go w garnku na 2-3 minuty.

Do gulaszu dodaj pieprz, sól (jeśli trzeba), chilli, kurkumę i sporo wędzonej papryki.

Odsączony ryż nałóż na talerz - możesz uformować go za pomocą salaterki, czy małej miseczki, obłóż gulaszem, a na warzywa nałóż dwie łyżki naturalnego jogurtu. Całość przyozdób pomidorkami koktajlowymi i liśćmi świeżej mięty.

Smacznego-pysznego!

 

Gotowała dla Was Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę”

Tekst: Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

 

Szukaj nas tutaj:

 

Artykuły powiązane

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Dieta zaczyna się w głowie

27.07.2018

Znasz to na pewno z własnego doświadczenia. Pewnie z milion razy obiecywałeś sobie, że od jutra zaczniesz dobrze jeść, rzucisz w diabły słodycze, papierosy, alkohol i kawę. Zaczniesz chodzić, nie wysługiwać się samochodem, czy autobusem, zaczniesz biegać, pływać, odkurzysz rower, czy rolki. Słowem – od jutra staniesz się innym człowiekiem. Aktywnym, pełnym pasji,...

Więcej

Mordercza patelnia, czyli polska paranoja...

22.04.2020

Nasi Drodzy Czytający, zaczniemy dziś od pełnego pocieszenia zdania - dobrej jakości, nowoczesne patelnie klasy Premium i Super Premium NIE ZABIJAJĄ. Wbrew powszechnej opinii paranoików i szaleńców, którzy mierzą promieniowanie kosmiczne i odnoszą je do „promieniowania” materiału, z którego zrobiona jest patelnia, ten sprzęt bardzo, ale to bardzo, bardzo, bardzo,...

Więcej

Filety z indyka z sosem żurawinowym i...

25.10.2020

Indyk, czy kurczak, w zależności od tego, co lubisz, może być serwowany ze słodko-dymno-kwaśnym sosem żurawinowym z miodem, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Dodaj do tego pieczone w mundurkach ziemniaczki z ziołami, a na pewno będziesz mieć kłopot, by doczekać obiadu. Wiemy, co mówimy, bo przyszło nam być w studio, gdy Anastazja w kolejnym odcinku swojego...

Więcej

Jedzonko szyte na miarę, czyli subtelne i...

13.09.2020

Niektórzy mówią, że rok 2020 to dla nich prawdziwy przełom. I w tym dobrym, i, niestety, czasem stresującym sensie. Nam udało się przeżyć do września tyle twórczych rewolucji, że czasem za nimi nie nadążamy. Jedną z najważniejszych, którymi chcemy się z Wami podzielić, jest startujący już niedługo program kulinarny „Jedzonko szyte na miarę”. Mamy nagrane kilka...

Więcej

Przejdź do galerii