Czy wiecie, że z bakłażana i cieciorki, zwanej też ciecierzycą, może powstać sycący, pyszny, bezmięsny gulasz? Wielu z nas tak zakręciło się w świecie smażenia, w uniwersum potraw z mięsami i na ich bazie, że zapomina o sezonowych warzywach. A to właśnie po nie trzeba sięgać, kiedy pojawiają się w sklepach. Nie przypływają do Polski z drugiego końca świata okrętami, które opuściły port 4, czy 5 miesięcy temu. Takie warzywa, jak, np., bakłażan, psują się dość szybko, co doskonale o nich świadczy w świecie konserwantów i wszelkiego typu poprawiaczy kondycji owoców i warzyw. Wystarczy, że uderzysz bakłażanem, a on za moment pociemnieje w środku i stanie się miękki.
Dlatego - jesienią sięgamy w naszej studyjnej kuchni, gdzie pysznie gotuje Anastazja, po sezonowe warzywa.
Czego potrzebujesz do warzywnego gulaszu?
- 1 duży bakłażan
- 1 spora cebula
- ciecierzyca z puszki lub ze słoika
- pomidory w puszce krojone w kostkę
- brązowy ryż
- masło
- jogurt naturalny
- kilka ząbków czosnku
- świeżo mielone sól i pieprz
- chilli, kurkuma, papryka wędzona
- świeża mięta
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Co robimy?
Z umytego bakłażana odkrój końcówki i podziel go na kilka pasków, krojąc wzdłuż. Anastazja używa do tego swojego ulubionego noża Miyabi z kolekcji 5000 FCD. Nóż musi być na tyle ostry, by nie uszkodził miąższu i skórki, bo pod nią kryje się najwięcej witamin.
Przełóż bakłażana na papierowy ręcznik, lekko osól i zostaw na jakiś czas, by puścił nieco soku. Bakłażan będzie gotowy, gdy się „spoci”, czyli pojawią się na nim kropelki wilgoci.
Nastaw wodę na ryż, ale posól ją dopiero, gdy się zagotuje.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, rozpuść na patelni masło lub dodaj olej i zeszklij cebulkę w temperaturze maksymalnie 180 stopni.
Do wrzącej wody dodaj nieco oleju i wsyp ryż. Anastazja gotowała ryż w stalowym garnku Industry marki Demeyere. Tłuszcz sprawi, że ryż nie będzie się kleił do dna i ścianek. Gotuj ryż pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 10-15 minut. Oczywiście, czas zależy od typu ryżu i jego ilości.
Drobno posiekany czosnek dodaj do zeszklonej cebulki i podsmażaj przez moment. Anastazja wybrała do przygotowania gulaszu nieprzywierającą, tytanową patelnię belgijskiej marki Demeyere z linii Alu PRO. Dzięki niej potrawa wyszła bardzo subtelna i delikatna.
Osusz nadmiar wilgoci z bakłażana i pokrój go w kostkę. Pamiętaj, żeby warzywo było dość suche, by, kiedy trafi na patelnię, nie poparzył Cię pryskający tłuszcz. Wymieszaj wszystko dokładnie, duś przez chwilę, a później dodaj ciecierzycę i krojone pomidory z puszki.
Pamiętaj, że przyprawiać będziemy na końcu. Kiedy potrawa się lekko podsmaża (możesz ją też poddusić pod przykryciem), posiekaj na drobne kawałki liście świeżej mięty, po czym dodaj ją na patelnię.
Ryż ugotuj na sypko. Nie może być rozgotowany. Możesz wyłączyć go przed końcem gotowania, by doszedł w gorącej wodzie pod przykryciem. Zostaw go w garnku na 2-3 minuty.
Do gulaszu dodaj pieprz, sól (jeśli trzeba), chilli, kurkumę i sporo wędzonej papryki.
Odsączony ryż nałóż na talerz - możesz uformować go za pomocą salaterki, czy małej miseczki, obłóż gulaszem, a na warzywa nałóż dwie łyżki naturalnego jogurtu. Całość przyozdób pomidorkami koktajlowymi i liśćmi świeżej mięty.
Smacznego-pysznego!
Gotowała dla Was Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę”
Tekst: Dział PR Grupy Nas Troje
Zdjęcia: Grupa Nas Troje
Szukaj nas tutaj: