Indyk, czy kurczak, w zależności od tego, co lubisz, może być serwowany ze słodko-dymno-kwaśnym sosem żurawinowym z miodem, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Dodaj do tego pieczone w mundurkach ziemniaczki z ziołami, a na pewno będziesz mieć kłopot, by doczekać obiadu. Wiemy, co mówimy, bo przyszło nam być w studio, gdy Anastazja w kolejnym odcinku swojego programu „Jedzonko szyte na miarę” szykowała takie pyszności. Ta potrawa jest wykwintna, a niezwykle prosta w przygotowaniu. Dlatego może się na nią porwać nawet laik, ktoś, kto specjalizuje się w gotowaniu wody w czajniku elektrycznym. Zachęcamy Cię gorąco do spróbowania!
Czego potrzebujesz do przygotowania pachnącej jesienią i dymem wrzosowisk potrawy?
- pierś z indyka
- kilka małych ziemniaków
- suszona żurawina
- miód
- mąka do obtoczenia mięsa
- masło
- ocet balsamiczny
- pęczek koperku
- chilli lub pieprz Cayenne, papryka wędzona
- suszony lub świeży rozmaryn
- świeżo mielone sól i pieprz
Co robimy?
Mocno umyj i wyszoruj ziemniaki. Mogą zostać w skórkach, chyba, że masz do dyspozycji ziemniaki, które mają skórę, jak na nosorożcu, wtedy je obierz.
Surowe ziemniaki pokrój wzdłuż w ćwiartki, jeśli są małe lub ósemki, jeśli masz do dyspozycji naprawdę duże sztuki. Nie mieszaj ze sobą małych i dużych ziemniaków, bo jedne upieką się szybciej, a drugie później. W przypadku pieczenia ziemniaków warto wybrać podobnej wielkości bulwy.
Pokrojone ziemniaczki ułóż na blasze pokrytej pergaminem, pomiędzy nie połóż kawałki masła i posyp rozmarynem. Wstaw na 15 minut do piekarnika i piecz w temperaturze 200-220 stopni.
W tym czasie wlej do rondelka 200-300 ml wody i wrzuć nieco suszonej żurawiny. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut.
Gdy żurawina powoli mięknie i pęcznieje, przygotuj mięso. Pierś z indyka, czy kurczaka pokrój na płaty, jakbyś szykował klasyczne kotlety drobiowe. Pamiętaj - nie należy ich rozbijać tłuczkiem. Anastazja kroi w filmie mięso ostrym, japońskim nożem Suncraft z linii Black i dlatego idzie Jej to szybko i sprawnie.
Mięso dopraw świeżo mieloną solą i pieprzem. Możesz dodać ulubionych ziół, czy przypraw korzennych lub przypraw do drobiu. Pamiętaj, by mięso nie było zbyt pikantne ani zbyt mocno ziołowe, by nie zdominowało smaku sosu z żurawiny i pysznych, a mocno ziołowych, pieczonych ziemniaczków.
Oprószone mąką mięso smaż na maśle. Pamiętaj, że temperatura nie może być zbyt wysoka, bo masło się spali. A tu chodzi o to, by indyk, czy kurczak nabrały subtelnego, maślanego smaku. Możesz wykorzystać głęboką patelnię z pokrywką, by na finale poddusić nieco mięso. Stanie się wtedy jeszcze bardziej subtelne. Anastazja postanowiła wykorzystać talenty niemieckiej, głębokiej patelni Woll z kolekcji Diamond Lite PRO (niestety, wypadła z oferty Woll'a, ale zastąpiły ją inne, lepsze).
Pamiętaj, by zaglądać od czasu do czasu do rondelka. Kiedy nadmiar wody się zredukuje, a żurawina napęcznieje i zmieni kolor, dodaj 2 łyżki miodu, wędzoną paprykę, odrobinę chilli lub pieprzu Cayenne i nieco octu balsamicznego. Duś jeszcze moment pod przykryciem na małym ogniu, by sos stał się gęsty i wykwinty w smaku. Musisz czuć jego dobitny, wytworny aromat.
Przemieszaj pieczone ziemniaczki. Kiedy ich skórka się pomarszczy, a ziemniaczki przybiorą brązowo-złocisty kolor, znaczy, że są gotowe i możesz je oprószyć posiekanym wcześniej świeżym koperkiem. Nie oszczędzaj ziół.
Całość możesz udekorować kawałkami jabłek lub podać z surówką lub bez.
Smacznego-pysznego!
Gotowała dla Was Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę”
Tekst: Dział PR Grupy Nas Troje
Zdjęcia: Grupa Nas Troje
Szukaj nas tutaj: