Filety z indyka z sosem żurawinowym i pieczonymi ziemniaczkami - przepis z programu Jedzonko szyte na miarę

Indyk, czy kurczak, w zależności od tego, co lubisz, może być serwowany ze słodko-dymno-kwaśnym sosem żurawinowym z miodem, wędzoną papryką i octem balsamicznym. Dodaj do tego pieczone w mundurkach ziemniaczki z ziołami, a na pewno będziesz mieć kłopot, by doczekać obiadu. Wiemy, co mówimy, bo przyszło nam być w studio, gdy Anastazja w kolejnym odcinku swojego programu „Jedzonko szyte na miarę” szykowała takie pyszności. Ta potrawa jest wykwintna, a niezwykle prosta w przygotowaniu. Dlatego może się na nią porwać nawet laik, ktoś, kto specjalizuje się w gotowaniu wody w czajniku elektrycznym. Zachęcamy Cię gorąco do spróbowania!

 

 

Czego potrzebujesz do przygotowania pachnącej jesienią i dymem wrzosowisk potrawy?

- pierś z indyka

- kilka małych ziemniaków

- suszona żurawina

- miód

- mąka do obtoczenia mięsa

- masło

- ocet balsamiczny

- pęczek koperku

- chilli lub pieprz Cayenne, papryka wędzona

- suszony lub świeży rozmaryn

- świeżo mielone sól i pieprz

 

 

Co robimy?

Mocno umyj i wyszoruj ziemniaki. Mogą zostać w skórkach, chyba, że masz do dyspozycji ziemniaki, które mają skórę, jak na nosorożcu, wtedy je obierz.

Surowe ziemniaki pokrój wzdłuż w ćwiartki, jeśli są małe lub ósemki, jeśli masz do dyspozycji naprawdę duże sztuki. Nie mieszaj ze sobą małych i dużych ziemniaków, bo jedne upieką się szybciej, a drugie później. W przypadku pieczenia ziemniaków warto wybrać podobnej wielkości bulwy.

Pokrojone ziemniaczki ułóż na blasze pokrytej pergaminem, pomiędzy nie połóż kawałki masła i posyp rozmarynem. Wstaw na 15 minut do piekarnika i piecz w temperaturze 200-220 stopni.

W tym czasie wlej do rondelka 200-300 ml wody i wrzuć nieco suszonej żurawiny. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut. 

 

 

Gdy żurawina powoli mięknie i pęcznieje, przygotuj mięso. Pierś z indyka, czy kurczaka pokrój na płaty, jakbyś szykował klasyczne kotlety drobiowe. Pamiętaj - nie należy ich rozbijać tłuczkiem. Anastazja kroi w filmie mięso ostrym, japońskim nożem Suncraft z linii Black i dlatego idzie Jej to szybko i sprawnie.

Mięso dopraw świeżo mieloną solą i pieprzem. Możesz dodać ulubionych ziół, czy przypraw korzennych lub przypraw do drobiu. Pamiętaj, by mięso nie było zbyt pikantne ani zbyt mocno ziołowe, by nie zdominowało smaku sosu z żurawiny i pysznych, a mocno ziołowych, pieczonych ziemniaczków.

Oprószone mąką mięso smaż na maśle. Pamiętaj, że temperatura nie może być zbyt wysoka, bo masło się spali. A tu chodzi o to, by indyk, czy kurczak nabrały subtelnego, maślanego smaku. Możesz wykorzystać głęboką patelnię z pokrywką, by na finale poddusić nieco mięso. Stanie się wtedy jeszcze bardziej subtelne. Anastazja postanowiła wykorzystać talenty niemieckiej, głębokiej patelni Woll z kolekcji Diamond Lite PRO (niestety, wypadła z oferty Woll'a, ale zastąpiły ją inne, lepsze).

Pamiętaj, by zaglądać od czasu do czasu do rondelka. Kiedy nadmiar wody się zredukuje, a żurawina napęcznieje i zmieni kolor, dodaj 2 łyżki miodu, wędzoną paprykę, odrobinę chilli lub pieprzu Cayenne i nieco octu balsamicznego. Duś jeszcze moment pod przykryciem na małym ogniu, by sos stał się gęsty i wykwinty w smaku. Musisz czuć jego dobitny, wytworny aromat.

Przemieszaj pieczone ziemniaczki. Kiedy ich skórka się pomarszczy, a ziemniaczki przybiorą brązowo-złocisty kolor, znaczy, że są gotowe i możesz je oprószyć posiekanym wcześniej świeżym koperkiem. Nie oszczędzaj ziół.

Całość możesz udekorować kawałkami jabłek lub podać z surówką lub bez.

Smacznego-pysznego!

 

Gotowała dla Was Anastazja z programu „Jedzonko szyte na miarę”

Tekst: Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Grupa Nas Troje

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Dieta zaczyna się w głowie

27.07.2018

Znasz to na pewno z własnego doświadczenia. Pewnie z milion razy obiecywałeś sobie, że od jutra zaczniesz dobrze jeść, rzucisz w diabły słodycze, papierosy, alkohol i kawę. Zaczniesz chodzić, nie wysługiwać się samochodem, czy autobusem, zaczniesz biegać, pływać, odkurzysz rower, czy rolki. Słowem – od jutra staniesz się innym człowiekiem. Aktywnym, pełnym pasji,...

Więcej

Mordercza patelnia, czyli polska paranoja...

22.04.2020

Nasi Drodzy Czytający, zaczniemy dziś od pełnego pocieszenia zdania - dobrej jakości, nowoczesne patelnie klasy Premium i Super Premium NIE ZABIJAJĄ. Wbrew powszechnej opinii paranoików i szaleńców, którzy mierzą promieniowanie kosmiczne i odnoszą je do „promieniowania” materiału, z którego zrobiona jest patelnia, ten sprzęt bardzo, ale to bardzo, bardzo, bardzo,...

Więcej

Gulasz z bakłażana i ciecierzycy - przepis...

11.10.2020

Czy wiecie, że z bakłażana i cieciorki, zwanej też ciecierzycą, może powstać sycący, pyszny, bezmięsny gulasz? Wielu z nas tak zakręciło się w świecie smażenia, w uniwersum potraw z mięsami i na ich bazie, że zapomina o sezonowych warzywach. A to właśnie po nie trzeba sięgać, kiedy pojawiają się w sklepach. Nie przypływają do Polski z drugiego końca świata...

Więcej

Przejdź do galerii