Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Blender niejedną ma twarz

15.01.2017

Nie wyobrażam sobie kuchni bez blendera. Mówię, oczywiście, o kuchni kogoś, kto kocha gotować, nie boi się kulinarnych eksperymentów i lubi ułatwiać sobie życie za pomocą sprawdzonego, markowego sprzętu kuchennego. Do czego wykorzystuje się blender Jeśli ktoś kocha kremowe humusy, pasty rybne, serowe, jajeczne, sosy, deepy, korzysta z warzywnych i owocowych...

Więcej

Gotowanie w żeliwie - przygoda bez granic

13.01.2017

Bardzo często dostaję maile z pytaniami, czy żeliwny garnek nada się do przyrządzania takiej, a takiej potrawy. Albo – w drugą stronę – bardzo wielu potencjalnych miłośników żeliwa, patrząc na naczynia marek Staub i Le Creuset, pyta, co może w nich przygotować? W obu przypadkach odpowiedź jest zawsze taka sama – przygotować można, całkiem i dosłownie, wszystko, na...

Więcej

Jak walczyć z "zajadaniem" problemów?

07.01.2017

Wielu zna ze swojego własnego doświadczenia kwestię zajadania problemów. Okazuje się, że sięganie po coś dobrego w chwili, gdy w życiu nie wszystko układa się po naszej myśli, czy musimy zmagać się z jakimś problemem, zależy w zasadniczym stopniu od naszej głowy - licznych przekonań, które żywimy na temat siebie, świata i, rzecz jasna, jedzenia. Od podjadania...

Więcej

Stres pogłębia apetyt

05.01.2017

Okazuje się, że jest gigantyczna wręcz ilość osób, które na sytuacje stresowe reagują szaleńczym głodem. Starają się zajeść stres. Efekt jest dość mizerny - problem zostaje, z reguły nierozwiązany, przybywa za to kilogramów. Na szczęście, z takimi reakcjami można sobie poradzić. Jedzenie - remedium na życiowe rozczarowania Niemal codziennie spotyka nas coś mało...

Więcej

Jemy 20% więcej, niż potrzebujemy, nie...

03.01.2017

Gdyby zrobić ankietę na temat tego, czy jemy więcej, niż faktycznie potrzebujemy, wielu na pewno odpowiedziałoby w niej "zdecydowanie NIE". Fakty są, niestety, inne. Badacze stwierdzili, że jemy statystycznie aż 20% więcej, niż powinniśmy. A to bardzo dużo. Niekontrolowane podjadanie BBC emitowało kiedyś nadzwyczaj ciekawy program ilustrujący ten właśnie problem....

Więcej

Dziecko w przedświątecznej kuchni -...

19.12.2016

Małe dzieci, przedszkolaki, czy nieco starsze potomstwo często chętnie pomogłoby w przedświątecznych przygotowaniach w kuchni. Dzieci z radością dekorowałyby ciastka (można im wybaczyć, że czasem coś wyjedzie krzywo, a przy okazji udekorują siebie, stół i psa), chętnie mieszałyby składniki na ciasta świąteczne (to skutecznie spełni zablokowaną przez zimę potrzebę...

Więcej

Prezent świąteczny, o którym z reguły nie...

17.12.2016

Prezent dla dziecka to sprawa święta. Prezent pod choinkę musi być wyjątkowy, zaskakujący, szokujący i nie wystarczy tu dodać do zeszłorocznego podarunku - czyli wystrzałowej Barbie - zestawu luksusowych kreacji dla lalki. Wypadałoby od razu kupić jej domek, konia i zafundować przystojniaka Kena. Chodzący w kółko miś, do tegorocznych Świąt tak uwielbiany, nagle...

Więcej

Jak obrazić japońskiego mistrza kowalstwa?

14.12.2016

Czasem klienci naszych sklepów nie mają nawet pojęcia, ile ryzykują, zadając pytania odnośnie japońskich noży. Nie mają świętego pojęcia, na jakie męki i tortury zostaliby skazani, gdyby ich pytanie dotarło do uszu japońskiego mistrza tradycyjnego kowalstwa – twórcy noża, o który pyta nasz klient. To, co wydaje się Europejczykowi pytaniem pozornie naturalnym i...

Więcej

Co potrafi 25 pokolenie - czyli słowo o...

08.12.2016

Licząca sobie już 100 lat firma Sumikama, będąca właścicielem znanej marki noży Kasumi, pewnie uchodzi w Japonii za całkiem młodziutką. Europejczycy szaleją, widząc, że jakaś firma datuje swoje powstanie na początku XX wieku. A w przypadku japońskich kuźni, które trwają czasem od, nawet, 6-7 wieków, stuletnia firma to pewnie „niemowlak”. 25 pokolenie mistrzów...

Więcej

Na czym polega wygrzewanie żeliwnych patelni

02.12.2016

Zdanie: „Żeliwna patelnia musi się wygrzać, zanim zacznie w pełni służyć nowemu właścicielowi” powtórzyłem już chyba milion razy. Wygląda na to, że rodacy nie chcą zgodzić się na to, że nowa żeliwa patelnia ma swoje wymagania i nie będzie działać dobrze, póki się ich nie spełni. Nie wiem dlaczego akurat wygrzewanie żeliwnych patelni wywołuje taką konsternację wśród...

Więcej

Ile tłuszczu należy użyć na stalowej...

30.11.2016

Wielu klientów naszego sklepu, www.smakprostoty.pl, pyta, czy na stalowych patelniach belgijskiej marki Demeyere, które słyną ze swojej odporności termicznej i doskonałego rozprowadzania ciepła, można smażyć bez dodatku tłuszczu. Taki zabieg pokazał w swoim filmie producent, stąd sprowokował niejako konieczność rozwinięcia kwestii. Co można smażyć bez tłuszczu na...

Więcej

Czy warto mieć na ścianie listwę magnetyczną?

23.11.2016

Istnieje kilka „szkół” przechowywania noży kuchennych. Najbardziej prymitywna, zarezerwowana dla noży słabej jakości, które nożami są zasadniczo tylko z racji nazwy i kształtu, polega na przetrzymywaniu ich w kuchennej szufladzie. Włos się jeży na głowie, gdy o tym pomyśleć. Ale – wielu nie zwraca uwagi na to, że noże są tępe nieziemsko i wyglądają, jakby...

Więcej