Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Jak używać patelni Staub na indukcji,...

28.08.2018

W żeliwie Staub rozkochaliśmy się (ja i mój zespół) bezgranicznie już wiele lat temu. Moje najstarsze naczynia żeliwne liczą sobie około 20 lat. Kupiłem je jeszcze wtedy, gdy o Staubie w Polsce słyszeli nieliczni. Przez wszystkie lata testów i korzystania z żeliwnych, francuskich garnków i patelni zdobyłem spore doświadczenie w ich konserwowaniu, używaniu, czy...

Więcej

Nóż od strony rękojeści widziany

24.08.2018

Mnogość kształtów noży, zwłaszcza japońskich, ich przeznaczenie, historia, estetyka, materiał, z którego zostały wykonane, budzą prawdziwy zawrót głowy. Od zawsze interesował mnie problem, co, tak faktycznie, przykuwa uwagę kupujących noże? Na ile ważna jest twardość i typ stali, a ile znaczy sama ich estetyka - w tym i rękojeść. Okazuje się, co niezwykłe, że...

Więcej

Ostrzałki syntetyczne, czyli nowa jakość...

17.08.2018

Paręnaście lat temu byliśmy skazani na, przede wszystkim, europejskie noże albo straszliwe wytwory chińskiej fantazji. W obu przypadkach ostrzenie nie było najmniejszym problemem, bo te noże były z reguły tępe, niezależnie od tego, czy się je wyjęło z pudełka, czy usiłowało naostrzyć. Kwestia ostrzałek zaczęła być niezwykle istotna, gdy na rynku pojawiła się masa...

Więcej

Jak dobrze i mądrze „odszkodliwić” sól

14.08.2018

Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj i typ soli wydobywanej, czy pozyskiwanej różnymi metodami z najbardziej nawet egzotycznych zakątków świata. To rodzi pytanie, czy warto upierać się przy doprawianiu tylko jednym gatunkiem, czy typem soli? A może nadszedł czas, by odrzucić używanie pospolitej, warzonej, jodowanej soli, która nie ma w sobie za grosz wartości...

Więcej

Sprawdź, ile poziomów słonego smaku...

10.08.2018

Od czasu, kiedy problem zdrowego żywienia, zbilansowanej diety i świadomego gotowania stał się istotny i popularny, coraz więcej ludzi interesuje się kwestią dobrego i właściwego przyprawiania. Zacznijmy od całkowitych podstaw - czyli przyprawiania solą. Dziś o problemie odczuwania poziomu słonego smaku.   Słowo o smaku Ogromnie ważne w przypadku użycia soli w...

Więcej

Jak długo powstaje japoński nóż?

03.08.2018

Ci, którzy zaczynają przygodę z prawdziwymi japońskimi nożami, są często zbulwersowani, czy przestraszeniach ich cenami. Fakt, niektóre najbardziej ortodoksyjne noże potrafią być bardzo drogie. Ale jest ku temu powód. W ogromnej ilości prawdziwe japońskie noże, nawet te, tworzone mechanicznie, powstają w skomplikowanym procesie kucia z bardzo zaawansowanych, czy...

Więcej

Nieśmiertelne młynki Paris marki Peugeot

20.07.2018

Czy znasz najsłynniejsze na świecie młynki do soli i pieprzu? Pewnie nie raz rzucił Ci się w oczy ten niepowtarzalny kształt, który już od dekad czaruje serca i zmysły milionów gotujących. Młynki Peugeot z kolekcji Paris, flagowy model francuskiego producenta, możesz spotkać na każdym kontynencie, zarówno w wyrafinowanych restauracjach, jak i przydrożnych barach....

Więcej

Żegnaj marko Silit - znika z rynku kolejna...

13.07.2018

Przez wiele lat niemiecka marka Silit uznawana była za pioniera w dziedzinie tworzenia naczyń dla alergików. Pod warstwą powłoki ceramicznej mieściły się jony srebra, które gwarantowały powłoce Silargan właściwości antyalergiczne i antybakteryjne. W pierwszej dekadzie XXI wieku Silit zrezygnował z faktora antybakteryjnego, zostawiając powłokę antyalergiczną,...

Więcej

Gotowanie bez wody - fakt, czy...

11.07.2018

Gotowanie gotowaniu nierówne. Klasyczne gotowanie wydaje się być już przeżytkiem, jeśli spojrzeć na rozwijającą się technologię kuchenną i wiedzę na temat zdrowego żywienia. Nie ma sensu - z punktu widzenia logiki i wiedzy o zdrowym gotowaniu - moczyć kilku ziemniaków na codzienny obiad w 2 litrach wody. Wygotuje się z nich w ten sposób wszystko, co wartościowe....

Więcej

Rozkochaj się w serwowaniu na żeliwie Staub

24.05.2018

Kiedy w Twojej kuchni zagości żeliwna patelnia Staub z powłoką nieprzywierającą, a Ty rozkochasz się w niej, wykorzystując jej talenty do smażenia, czy pieczenia, mamy pewność, że skusisz się też na serwowanie przysmaków na tej wyjątkowej patelni. Francuski producent określa to owalne naczynie jako patelnię do smażenia, czy pieczenia ryb, ale jej funkcjonalność...

Więcej

Nowe oblicze noży Miyabi

07.02.2018

Japońska marka Miyabi oswoiła nas ze swoimi malowniczymi, luksusowymi, wystawnymi nożami. Kiedy pojawiała się kolejna ich odsłona, z reguły były to noże damasceńskie, bardzo ciekawe pod kątem wizualnym, sprawiające takie wrażenie, że kroją same (co zresztą jest cechą noży Miyabi). A tu nagle zaskoczenie.   Minimalizm, jak na Japończyków przystało Ultranowoczesna...

Więcej

Własnoręcznie wyciskane soki z pomarańczy...

29.01.2017

Wydaje nam się, że kupując w sklepie sok, dostarczamy codziennie organizmowi niezbędnej ilości witamin. Problem w tym, że czasem nie zwracamy uwagi na to, jaki sok kupujemy. Czy to przypadkiem nie jest sok pasteryzowany, który, za sprawą wysokiej temperatury, został pozbawiony wartości odżywczych i witamin, a jego objętość powiększono wodą i dodano do niego cukru?...

Więcej