Kuchnia

Artykuły wypełniające przestrzeń pod nazwą Kuchnia, w portalu Vianto.pl, opisują wiele aspektów współczesnych technologii i technik kulinarnych. Znajdą tu Państwo zarówno specjalistyczne teksty, publikowane przez fachowca z zakresu żywienia, jak i artykuły prezentujące sprzęt kuchenny, światowe marki, czy trendy w zakresie dietetyki. Pomożemy dobrać najwyższej jakości luksusowe naczynia, noże, czy designerskie AGD. Szczycimy się tym, że znamy opisywany sprzęt kuchenny z wieloletnich testów, codziennych doświadczeń, więc możemy mówić o nim z perspektywy zarówno znawców, jak i użytkowników. Dzięki zdobywanej przez lata wiedzy nasze artykuły o kuchni zyskują na obiektywizmie.

Patelnie sauté - ewolucja smażenia i duszenia

07.09.2016

Patelnia sauté to specyficzny rodzaj patelni odróżniający się od innych typów zarówno pod względem estetycznym, jak i funkcjonalnym. Co czyni je wyjątkowymi? Jakie jest ich przeznaczenie?   Specyficzna forma patelni sauté   Patelnia sauté ma charakterystyczny kształt – w zależności od egzemplarza może przypominać misę albo odwrócony, spłaszczony stożek. Tego...

Więcej

Jak ostrzyć japońskie noże

31.08.2016

Kupno japońskiego noża to inwestycja na lata, która otwiera przed kucharzem wiele niespotykanych wcześniej możliwości kulinarnych. Wyjątkowość japońskich noża decyduje jednak o tym, że należy je ostrzyć w odpowiedni sposób, aby przedłużyć ich żywotność i zapewnić ich optymalne funkcjonowanie. O tym, jak powinno się ostrzyć japońskie noże, piszemy w niniejszym...

Więcej

Idealny uchwyt patelni - Demeyere górą

24.08.2016

Patelnie belgijskiej marki Demeyere udowadniają, że perfekcjonizm tej firmy przekłada się na praktycznie każdy wymiar eksploatacji naczyń. Uchwyty garnków i patelni to temat sporadycznie poruszany w świecie kulinariów. Ważne, żeby się nie nagrzewały i to, zasadniczo wszystko, czego  się od nich wymaga. Nie w przypadku Demeyere. Mistrz stali szlachetnej znalazł...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - ważna...

17.08.2016

Wielu kupujących dobry, np., japoński nóż decyduje się zaopatrzyć od razu w deskę do krojenia. Najlepiej drewnianą, wykonaną z wysezonowanego, wysokogatunkowego drewna. Ale jest też wielu takich, którzy zakładają, że dostosują nóż do deski. Upierają się przy tym, co mają, twierdząc, że skoro służyło, służyć nadal będzie. Stąd często pojawia się dysonans – nowy,...

Więcej

Naczynia dla otwartych umysłów - seria...

10.08.2016

Wypuszczając na rynek serię garnków i patelni o specyficznej barwie – Mustard – francuska marka Staub potwierdziła swoją dominującą pozycję w tym segmencie żeliwnych naczyń. Pokazała, że świat kulinariów musi ewoluować też w przestrzeni koloru. I tak w przypadku serii Mustard mamy do czynienia z wyjątkowo intrygującą barwą – ni to musztardy z Dijon, ni to lekkiego...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - nóż...

03.08.2016

Wielu poszukujących dobrego noża staje przed ważkim dylematem – jaki nóż wybrać? Czy zdecydować się na nóż europejski, podobno mniej ostry, niż japoński, czy właśnie jakieś orientalne arcydzieło? A jeśli wybór padnie na ten drugi typ noża – zdecydować się na coś tańszego, czy zaszaleć i kupić nóż za duże pieniądze? Spróbuję wskazać nieco wad i zalet obu typów...

Więcej

Rozmaitość potraw z głębokiej patelni

27.07.2016

Patelnie o wysokich ściankach, zwane głębokimi, cieszą się dużym zainteresowaniem amatorów kuchennych doświadczeń. Nie bez powodu mówi się o nich „patelnie szefa kuchni” – ich właściwości doceniają nie tylko amatorzy domowej kuchni, ale i specjaliści w dziedzinie gastronomii.   Do czego nadaje się tzw. patelnia szefa kuchni? Dzięki zastosowaniu nowoczesnych...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - ostry...

20.07.2016

Wielu przeraża koncepcja ostrego noża w kuchni. To zwykła bzdura i domowy przesąd. Jestem w tysiącu procentach przekonany, że taki ktoś nigdy nie miał w ręku dobrego, np. japońskiego noża. Gdyby miał szansę chwycić w dłoń dzieło mistrzów kowalstwa, pochodzące z kraju Kwitnącej Wiśni, po czym bez stresu, pośpiechu i, co najistotniejsze, uprzedzeń, kroił kilkanaście...

Więcej

Wiek pary, wiek smaku

13.07.2016

Zdrowe jedzenie z roku na rok przyciąga coraz większą uwagę. Rośnie nasza świadomość kulinarna, dlatego chcemy jeść coraz smaczniej, ale też gotować pod kątem naszych zdrowotnych preferencji. O skuteczności kuchennych rewolucji decyduje nie tylko wybór optymalnej diety, ale również selekcja perfekcyjnych naczyń.   Gotowanie na parze powinno być obowiązkowe...

Więcej

Kolor nocnego nieba i zupełnie...

06.07.2016

Żeliwne naczynia marki Staub, z serii Dark Blue, są niespotykanie urokliwe za sprawą intensywnie granatowej barwy, która, bądź co bądź, jest dość rzadko spotykana w kuchni. Z całą pewnością świadczy o temperamencie i oryginalnym guście kucharza. Naczynia z linii Dark Blue, tworzone we francuskiej fabryce marki Staub, powstały jako dopełnienie kuchni estetów, dla...

Więcej

Poradnik dla wybierających noże - czyli co...

29.06.2016

Trzy poprzednie części swoistego poradnika dotyczącego kwestii, które warto wziąć pod uwagę, gdy wybieramy dla siebie nóż kuchenny, były, z racji specyfiki problemu, dość szerokie. Wpłynął na to fakt, iż mówię o doskonałych nożach, nożach prawdziwych chciałoby się rzec, bo często ręcznie kutych, tworzonych przez znakomitych kowali, świetne marki, o nożach...

Więcej

Brytfanna z żeliwa i smaki wprost z raju

22.06.2016

Jeszcze do niedawna brytfanny były opasłymi naczyniami, w których dało się przyrządzić kilogramy mięsa, spożywanego, z konieczności, przez wiele dni. Jako że gotowanie na zapas odeszło do lamusa, zmieniły się również rozmiary i kształty brytfann – dziś już nie są one tak olbrzymie, jak kiedyś, wyróżniają się za to uniwersalnością i wszechstronnością. A to za sprawą...

Więcej