Patelnia sauté to specyficzny rodzaj patelni odróżniający się od innych typów zarówno pod względem estetycznym, jak i funkcjonalnym. Co czyni je wyjątkowymi? Jakie jest ich przeznaczenie?
Specyficzna forma patelni sauté
Patelnia sauté ma charakterystyczny kształt – w zależności od egzemplarza może przypominać misę albo odwrócony, spłaszczony stożek. Tego typu patelnie opracowane zostały z myślą o, nade wszystko, gotujących zawodowo. Niemniej – coraz częściej trafiają do domowych kuchni z racji swojej specyficznej funkcjonalności.
Do czego wykorzystasz patelnię sauté?
Patelnie sauté nie bez przyczyny wyposażono w wysokie ścianki, gdyż mogą służyć do smażenia stosunkowo niedużych kawałków mięsa w głębokim tłuszczu bądź odwrotnie – w bardzo niewielkiej ilości tłuszczu techniką sauté (od której wzięły swoją nazwę). Wysokie ścianki wykluczają ryzyko rozpryśnięcia tłuszczu po kuchni. Mając do dyspozycji patelnię sauté, doświadczony kucharz może szybko i dynamicznie obsmażać mięso, czy warzywa, dzięki czemu ich kawałki z każdej strony są doskonale zarumienione.
A może coś na słodko?
Smażenie to bynajmniej nie koniec zastosowań patelni sauté, ponieważ z tak samo dobrym skutkiem można je wykorzystać do mieszania sosów, ubijania piany z białek, topienia czekolady i gotowania bulionów lub przyrządzania serowego fondue.
Zadowoleni z możliwości patelni sauté będą też bez wątpienia amatorzy wypieków, którzy docenią jej pomoc w przyrządzaniu mas, musów, lukrów, czy polew. Co ciekawe, w tej patelni można też przygotowywać doskonałe likiery!
Duszone pyszności? Do dzieła!
Duszenie? Tutaj patelnia sauté również potrafi zadziwić, zapewniając nieocenione wsparcie w przygotowywaniu aromatycznych potraw – zawdzięczamy to odpowiednio formowanym ściankom i mocnemu obiegowi pary wewnątrz przykrytej pokrywką patelni.
Świetny kształt plus doskonały materiał - czyli patelnia, którą pokochasz
Patelnia sauté daje kucharzowi pełną kontrolę nad temperaturą, co pozwala umiejętnie zmieniać i dobierać smaki podczas przyrządzania potraw. Ze względu na wytrzymałość i trwałość materiału – z reguły stali - bez problemu można używać tu stalowych utensyliów, czy trzepaczki kuchennej.
Ponadto - nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po patelnię sauté, jeżeli nie posiada się w kuchni rondla ani dobrego garnka. Patelnia spełni się doskonale w tej roli.
Producenci niezbyt chętnie tworzą patelnie sauté
Co ciekawe, bardzo niewielu producentów decyduje się na stworzenie klasycznych patelni sauté, gdyż wymaga to stworzenia odpowiedniej konstrukcji tej niełatwej w produkcji patelni. Najbardziej reprezentacyjną grupę patelni w ofercie naszych sklepów stanowią luksusowe, stalowe produkty belgijskiej marki Demeyere, która przez dekady ulepszała technologię i materiał stosowany do ich produkcji.
Dział PR Grupy Nas Troje
Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych
Zdjęcia: Demeyere
Szukaj nas tutaj: