Patelnie sauté - ewolucja smażenia i duszenia

Patelnia sauté to specyficzny rodzaj patelni odróżniający się od innych typów zarówno pod względem estetycznym, jak i funkcjonalnym. Co czyni je wyjątkowymi? Jakie jest ich przeznaczenie?

 

Specyficzna forma patelni sauté  

Patelnia sauté ma charakterystyczny kształt – w zależności od egzemplarza może przypominać misę albo odwrócony, spłaszczony stożek. Tego typu patelnie opracowane zostały z myślą o, nade wszystko, gotujących zawodowo. Niemniej – coraz częściej trafiają do domowych kuchni z racji swojej specyficznej funkcjonalności.

 

Patelnia saute, dzięki swojemu specyficznemu kształtowi, jest bardzo funkcjonalna

 

Do czego wykorzystasz patelnię sauté?

Patelnie sauté nie bez przyczyny wyposażono w wysokie ścianki, gdyż mogą służyć do smażenia stosunkowo niedużych kawałków mięsa w głębokim tłuszczu bądź odwrotnie – w bardzo niewielkiej ilości tłuszczu techniką sauté (od której wzięły swoją nazwę). Wysokie ścianki wykluczają ryzyko rozpryśnięcia tłuszczu po kuchni. Mając do dyspozycji patelnię sauté, doświadczony kucharz może szybko i dynamicznie obsmażać mięso, czy warzywa, dzięki czemu ich kawałki z każdej strony są doskonale zarumienione.

 

A może coś na słodko?

Smażenie to bynajmniej nie koniec zastosowań patelni sauté, ponieważ z tak samo dobrym skutkiem można je wykorzystać do mieszania sosów, ubijania piany z białek, topienia czekolady i gotowania bulionów lub przyrządzania serowego fondue.

Zadowoleni z możliwości patelni sauté będą też bez wątpienia amatorzy wypieków, którzy docenią jej pomoc w przyrządzaniu mas, musów, lukrów, czy polew. Co ciekawe, w tej patelni można też przygotowywać doskonałe likiery!

 

Duszone pyszności? Do dzieła!

Duszenie? Tutaj patelnia sauté również potrafi zadziwić, zapewniając nieocenione wsparcie w przygotowywaniu aromatycznych potraw – zawdzięczamy to odpowiednio formowanym ściankom i mocnemu obiegowi pary wewnątrz przykrytej pokrywką patelni.

 

W patelni saute można przygotowywać czekoladowe sosy i wszelkiego typu musy

 

Świetny kształt plus doskonały materiał - czyli patelnia, którą pokochasz

Patelnia sauté daje kucharzowi pełną kontrolę nad temperaturą, co pozwala umiejętnie zmieniać i dobierać smaki podczas przyrządzania potraw. Ze względu na wytrzymałość i trwałość materiału – z reguły stali - bez problemu można używać tu stalowych utensyliów, czy trzepaczki kuchennej.

Ponadto - nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po patelnię sauté, jeżeli nie posiada się w kuchni rondla ani dobrego garnka. Patelnia spełni się doskonale w tej roli.

 

Producenci niezbyt chętnie tworzą patelnie sauté

Co ciekawe, bardzo niewielu producentów decyduje się na stworzenie klasycznych patelni sauté, gdyż wymaga to stworzenia odpowiedniej konstrukcji tej niełatwej w produkcji patelni. Najbardziej reprezentacyjną grupę patelni w ofercie naszych sklepów stanowią luksusowe, stalowe produkty belgijskiej marki Demeyere, która przez dekady ulepszała technologię i materiał stosowany do ich produkcji.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Konsultacja: Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Demeyere

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Stal XXI wieku - patelnie Demeyere

05.04.2015

Zawodowo jestem związany z kuchnią, kulinariami i technologiami kuchennymi od lat 90-tych XX wieku. Przez wiele lat obcowania z doskonałym, kuchennym sprzętem nie tylko stałem się jego orędownikiem, ale też – przez mnóstwo testów i eksperymentów – dowiedziałem się o nim więcej, niż niejeden zawodowo gotujący. Stąd jestem przekonany, że, dzieląc się własną wiedzą i...

Więcej

Silvinox i zawsze srebrzysto-biała stal...

06.05.2015

Przekleństwem gotujących w stalowych naczyniach jest kuchnia gazowa. I to nie z racji iście żółwiego tempa, w którym garnek, czy patelnia nagrzeją się, by były zdatne do użytku, ale, z powodu brudzącego dno i ścianki naczyń gazu. Gaz, jako paliwo - ze stalą się, wyjątkowo - nie lubią. Nikogo, kto gotuje na kuchence gazowej, nie trzeba o tym przekonywać. Stalowe...

Więcej

Demeyere ControlInduc - patelnie, których...

27.09.2015

Ciekawym jest, że każdy na tym świecie akceptuje fakt, że nowy samochód, telefon, czy telewizor o rozdzielczości ultra HD ma instrukcję, która służy jego pełnemu wykorzystaniu. Każdy też akceptuje fakt, iż te technologie mają swoje wymogi, czyli – mówiąc po prostu – trzeba je poznać, by móc z nich korzystać. Dziwnym jednak trafem w Polsce nie bardzo da się...

Więcej

Jak (nie)rozsądnie wyposaża się kuchnię -...

08.10.2015

Niezależnie od tego, czy wyposażamy nową, a maleńką kuchnię w bloku, czy też sporą, przestronną przestrzeń w domu, istotnym jest, by zadbać o dobrej jakości sprzęt. Stało się powszechnym trendem kupowanie bardzo wyszukanych, drogich mebli, kuchenek, piekarników, czy lodówek.   Bez dobrych naczyń i noży kuchnia nie ma sensu Problem w tym, że wielu ciągle nie...

Więcej

Naczynia, niczym prom kosmiczny -...

22.02.2016

Linia naczyń Atlantis, belgijskiej marki Demeyere jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy cenią sobie zaawansowane technologie i profesjonalne rozwiązania w kuchni. Gotowanie, czy smażenie przy użyciu zjawiskowych garnków i patelni Demeyere w niczym nie przypomina gotowania, czy smażenia na tradycyjnej, znanej nam stali nierdzewnej.     Piękna,...

Więcej

Przejdź do galerii