Na szczęście mamy za sobą czasy, kiedy owoce były dostępne tylko w sezonie. Teraz można wybierać i przebierać wśród nich przez cały rok. Można też nawet w największe mrozy przygotować sobie pyszny, domowy sok.
Choć powinno się pić sok kilka razy w tygodniu, to właśnie wiosna i lato sprzyjają podjęciu mądrej decyzji i sokowego wyzwania. Bo to jest prawdziwe wyzwanie, by być konsekwentnym i regularnie przygotowywać sobie i najbliższym prawdziwe soki bez cukru i konserwantów.
Wyciskarki wspierają wytrwałych
Kiedyś jedynym dostępnym sprzętem, który pozwalał wycisnąć sok z owoców, czy warzyw, była sokowirówka. To kapryśne i hałaśliwe urządzenie (by nie powiedzieć – ustrojstwo), dawało tyle soku, co kot napłakał. Więcej było odpadów. Szczęściem, że obecne sokowirówki nie są już tak ograniczone. Ale i tak zastępują je z powodzeniem wolnoobrotowe wyciskarki do owoców i warzyw. One potrafią niejedno.
Ładna, designerska wyciskarka znanego producenta wesprze Cię w bohaterskim postanowieniu, by często pić soki. Domowe soki fantastycznie wspomagają mądre odchudzanie i logicznie pojętą dietę. Ale i dieta i regularne przygotowywanie soków oraz zmiana trybu życia i złych nawyków – to wszystko wymaga wytrwałości. Bez niej nawet i najpiękniejsza i najzdolniejsza wyciskarka wolnoobrotowa nic nie zdziała.
Wolne wyciskanie soków z owoców i warzyw
Dlaczego idea wolnoobrotowych wyciskarek do soków stała się tak bardzo popularna i powszechna? Otóż dlatego, że tak pozyskiwany sok ma wiele więcej witamin i wartości odżywczych, bo warzywa i owoce nie są przegrzewane w czasie wyciskania (co miałoby miejsce, gdyby wyciskarka osiągała wysokie obroty, jak sokowirówki).
Wyciskarki wolnoobrotowe mają specjalny ślimak, który obraca się, w większości wypadków, z prędkością 30-40 obrotów na minutę, czyli bardzo powoli i statecznie. Bo więcej do wyciskania soków z owoców i warzyw wcale nie potrzeba. Dodatkowo tego typu wyciskarki pozwalają uzyskać wiele więcej soku z tej samej ilości warzyw i owoców, niż klasyczna sokowirówka. Miąższ, który zostaje po takim bardzo sympatycznym (dla wyciskającego) i powolnym procesie, jest niemal całkiem suchy. Współczesne wyciskarki idealnie oddzielają go od soku.
Straszliwie stary pomysł
Wszyscy fascynują się nieziemsko odkrywczym pomysłem wolnego wyciskania soków, a sprawa jest, co zabawne, znana człowiekowi od tysiącleci. Znacie na pewno prasy do oliwek, które powoli „wyciskały”, tłoczyły oliwę – na zimno. Dwóch, trzech ludzi, czy zwierzę kręciło prasą. Ona stopniowo zgniatała oliwki, zostawiając suchy miąższ.
Owszem, współczesne wyciskarki wolnoobrotowe są wiele ładniejsze i nieporównywalnie zaawansowane niż niegdysiejsza prasa. Ale zasada działania jest taka sama.
Dział PR Grupy Nas Troje
Zdjęcie: http://tiny.cc/yat16y
Szukaj nas tutaj: