Powolne wyciskanie soków - zdrowie w każdej kropli

Na szczęście mamy za sobą czasy, kiedy owoce były dostępne tylko w sezonie. Teraz można wybierać i przebierać wśród nich przez cały rok. Można też nawet w największe mrozy przygotować sobie pyszny, domowy sok.

Choć powinno się pić sok kilka razy w tygodniu, to właśnie wiosna i lato sprzyjają podjęciu mądrej decyzji i sokowego wyzwania. Bo to jest prawdziwe wyzwanie, by być konsekwentnym i regularnie przygotowywać sobie i najbliższym prawdziwe soki bez cukru i konserwantów.

 

Wyciskarki wspierają wytrwałych

Kiedyś jedynym dostępnym sprzętem, który pozwalał wycisnąć sok z owoców, czy warzyw, była sokowirówka. To kapryśne i hałaśliwe urządzenie (by nie powiedzieć – ustrojstwo), dawało tyle soku, co kot napłakał. Więcej było odpadów. Szczęściem, że obecne sokowirówki nie są już tak ograniczone. Ale i tak zastępują je z powodzeniem wolnoobrotowe wyciskarki do owoców i warzyw. One potrafią niejedno.

 

Ładna, designerska wyciskarka znanego producenta wesprze Cię w bohaterskim postanowieniu, by często pić soki. Domowe soki fantastycznie wspomagają mądre odchudzanie i logicznie pojętą dietę. Ale i dieta i regularne przygotowywanie soków oraz zmiana trybu życia i złych nawyków – to wszystko wymaga wytrwałości. Bez niej nawet i najpiękniejsza i najzdolniejsza wyciskarka wolnoobrotowa nic nie zdziała.

 

Wolne wyciskanie soków z owoców i warzyw

Dlaczego idea wolnoobrotowych wyciskarek do soków stała się tak bardzo popularna i powszechna? Otóż dlatego, że tak pozyskiwany sok ma wiele więcej witamin i wartości odżywczych, bo warzywa i owoce nie są przegrzewane w czasie wyciskania (co miałoby miejsce, gdyby wyciskarka osiągała wysokie obroty, jak sokowirówki).

Wyciskarki wolnoobrotowe mają specjalny ślimak, który obraca się, w większości wypadków, z prędkością 30-40 obrotów na minutę, czyli bardzo powoli i statecznie. Bo więcej do wyciskania soków z owoców i warzyw wcale nie potrzeba. Dodatkowo tego typu wyciskarki pozwalają uzyskać wiele więcej soku z tej samej ilości warzyw i owoców, niż klasyczna sokowirówka. Miąższ, który zostaje po takim bardzo sympatycznym (dla wyciskającego) i powolnym procesie, jest niemal całkiem suchy. Współczesne wyciskarki idealnie oddzielają go od soku.

 

 

Straszliwie stary pomysł

Wszyscy fascynują się nieziemsko odkrywczym pomysłem wolnego wyciskania soków, a sprawa jest, co zabawne, znana człowiekowi od tysiącleci. Znacie na pewno prasy do oliwek, które powoli „wyciskały”, tłoczyły oliwę – na zimno. Dwóch, trzech ludzi, czy zwierzę kręciło prasą. Ona stopniowo zgniatała oliwki, zostawiając suchy miąższ.

Owszem, współczesne wyciskarki wolnoobrotowe są wiele ładniejsze i nieporównywalnie zaawansowane niż niegdysiejsza prasa. Ale zasada działania jest taka sama.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcie: http://tiny.cc/yat16y

https://prestizowakuchnia.pl

 

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

Artykuły powiązane

Zmasowany atak witamin, czyli jak zapobiec...

11.03.2015

Nawet najwięksi wielbiciele zimy przyznają, że jej koniec ciągnie się niemiłosiernie. Roztapiający się, szary śnieg nie nastraja optymistycznie, a zimny wiatr tylko potęguje to doznanie. Każdego dnia wyczekujemy zmian – ciepłego wiatru, słońca, wyższej temperatury. Tęsknie wypatrujemy błękitnego, wiosennego nieba, mając nadzieję, że jeśli nie dziś, to może jutro......

Więcej

Renesans jeansu - sprzęt Bugatti ubiera...

25.02.2016

Nowoczesny design, najnowsza technologia i doskonała jakość wykonania to trzy najważniejsze zalety, które cechują sprzęt AGD firmy Bugatti z serii IndiVidual Denim. Te niezwykłe urządzenia, mimo że są przeznaczone do codziennego użytku, potrafią wzbudzić prawdziwy zachwyt.     Bugatti w kuchni, nie tylko w garażu Kto kojarzył markę Bugatti wyłącznie z...

Więcej

Własnoręcznie wyciskane soki z pomarańczy...

29.01.2017

Wydaje nam się, że kupując w sklepie sok, dostarczamy codziennie organizmowi niezbędnej ilości witamin. Problem w tym, że czasem nie zwracamy uwagi na to, jaki sok kupujemy. Czy to przypadkiem nie jest sok pasteryzowany, który, za sprawą wysokiej temperatury, został pozbawiony wartości odżywczych i witamin, a jego objętość powiększono wodą i dodano do niego cukru?...

Więcej

Kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie...

26.01.2017

Wszyscy doskonale wiedzą, że zielona herbata to prawdziwe dobrodziejstwo - podobno wspomaga leczenie ponad sześćdziesięciu schorzeń. W tym artykule słów kilka o zaletach picia zielonej herbaty. W kolejnej części - nieco o jej wadach, bo i jak wszystko na świecie, ona też wady posiada.   Antynowotworowe działanie zielonej herbaty Ciągle trwają badania nad...

Więcej

Przejdź do galerii