Odkryta ponad dwa tysiące lat temu kawa do dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Uwodzi smakiem, obiecuje poranne pobudzenie i popołudniowy relaks. Ceniona przez smakoszy na całym świecie, parzona z atencją, nabożnie degustowana. Jej wielbiciele traktują parzenie kawy jak święto, mistyczny rytuał. Pieczołowicie dobierają ziarna, wodę, filiżanki i to, co najważniejsze - ekspres do kawy. Prawdziwi znawcy twierdzą, że tylko za pomocą ciśnieniowego ekspresu da się zaparzyć dobre espresso. Podobno to właśnie w tej formie kawa oddaje pełnię smaku i aromatu. Kawa rozpuszczalna to dla nich profanacja i obraza kubków smakowych.
Najlepsze, wyselekcjonowane ziarna potrzebują doskonałego ekspresu. Łatwego w obsłudze, podgrzewającego wodę do właściwej temperatury (minimum 90 stopni Celsjusza), o odpowiednich parametrach technicznych. Tylko w takim ekspresie da się stworzyć, zadowalający koneserów, kawowy napar.
Przez swoich miłośników kawa od lat nazywana jest czarnym złotem. Idąc tym tropem, włoska marka Bugatti postanowiła stworzyć unikatową, maksymalnie luksusową wersję swojego kultowego ekspresu do kawy Diva. Pokryta 24 karatowym złotem, powalająca na kolana, luksusowa piękność wznosi parzenie kawy na wyżyny przyjemności. Otulona złotem Diva jest niekwestionowaną gwiazdą kuchni, nie tylko ze względu na wygląd. Nawet szlachetny kruszec nie jest w stanie przyćmić zrobionego za pomocą Divy, doskonałego espresso. Na jego podstawie, z pomocą dyszy do spieniania mleka, możemy stworzyć subtelne latte lub uwodzące mleczną pianką cappuccino. Pamiętajmy o tym, by serwować kawę w ciepłych filiżankach. W przypadku espresso temperatura naparu powinna mieć około 60 stopni Celsjusza. W przypadku latte i cappuccino temperatura może być odrobinę niższa. Filiżanki, w których serwujemy kawę również mają znaczenie. Powinny być z wysokiej jakości porcelany, która utrzymuje ciepło napoju. Najlepsze są oczywiście białe, gdyż pozwalają w pełni delektować się nie tylko smakiem i zapachem, ale również kolorem naparu.
Wielbiciele czarnego złota, kawowi puryści, miłośnicy nasyconego smaku palonych ziaren mogą uczynić swój ukochany rytuał jeszcze bardziej wyjątkowym. Oprawiona w złoto Diva – kultowy, designerski ekspres do kawy, sprawi, że we własnej kuchni poczują się jak w komnatach arabskiego szejka. Nie muszą już szukać złotej rybki – ubrana w szlachetny kruszec Diva Bugatti spełni wszystkie ich kawowe marzenia.
Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR
Zdjęcia: Bugatti
Szukaj nas tutaj: