Nowy wymiar relaksu – zaparzacz do herbaty

Stelton zaparzacz do herbaty thro

Małe listki herbaty kryją w sobie wielką moc. Potrafią rozgrzewać, poprawiać humor, pobudzać lub wyciszać. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj herbaty wybierzemy i od tego, w jaki sposób ją zaparzymy. A parzenie herbaty to wcale nie taka prosta sztuka. Wszystko zaczyna się od wyboru herbaty – najlepsze są, oczywiście, liściaste, wysokogatunkowe. Warto kupić je w dobrej herbaciani, w której są odpowiednio przechowywane w zamkniętych puszkach, które chronią listki przed światłem i zwietrzeniem. Świeża herbata ma ładny, wyrazisty zapach. Następny krok to wybór wody – najlepsza jest, oczywiście, nie taka bezpośrednio z kranu, a przefiltrowana. Niektórzy używają wody źródlanej, ważne, żeby nie próbować z mineralną, gdyż może zupełnie zmienić smak herbaty.

 

 

Designerski zaparzacz do herbaty - propozycja duńskiej marki Stelton

 

Gdy już mamy wodę i herbatę, trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Przede wszystkim warto kupić specjalny zaparzacz, np. z serii Theo, marki Stelton. Wykonany jest z kamionki, której wykończenie na pierwszy rzut oka przypomina żeliwo, oraz drewna bambusowego. Do utrzymania prawidłowej temperatury naparu przyda się także podgrzewacz, do którego wkładamy małą świeczkę typu tealight. W serii Theo znajdziemy idealnie podgrzewacz pasujący do zaparzacza. Jeśli o temperaturze mowa, to trzeba wiedzieć, że każdy gatunek herbaty wymaga innej temperatury wody. Herbaty czarne i Rooibos zalewamy tzw. białym wrzątkiem, czyli wodą w temperaturze ok 95-96 stopni Celsjusza. Nieco bardziej skomplikowane jest parzenie herbat zielonych – w innej temperaturze parzy się chińską, a w innej japońską herbatę. Na szczęście w każdej dobrej herbaciarni dostaniemy dokładne instrukcje, w jakiej temperaturze i jak długo zaparzać herbatę. Warto się do nich stosować, jeśli chcemy uzyskać napar o najpełniejszym smaku i aromacie. Niestety, trudno określić temperaturę wody bez specjalnego termometru. Ten wydatek na pewno poprawi jakość naszego ulubionego napoju. Jeśli jesteśmy fanami szybszych rozwiązań, zawsze możemy zainwestować w czajnik, który podgrzewa wodę do wybranej temperatury, Vera, marki Bugatti. Pamiętajmy również, że od czasu parzenia zielonej herbaty zależą jej właściwości – parzona do 3 minut ma działanie pobudzające, a powyżej tego czasu – relaksujące.

 

Stylowy imbryk do herbaty wraz z pdgrzewaczem - Stelton Theo

 

Zaparzoną herbatę najlepiej podać w małych kubeczkach lub czarkach, które dodatkowo ogrzejemy ciepłem naszych dłoni. Te z serii Theo, marki Stelton, posiadają dodatkowo bambusową pokrywkę, która może służyć jako podkładka.

Rytuał parzenia herbaty wydaje się trudny, skomplikowany i zajmujący wiele czasu. Jednak warto pomyśleć o tych kilku chwilach jako czasie dla siebie – na odpoczynek, zebranie myśli, wyciszenie się po ciężkim dniu. Chwile spędzone na przygotowywaniu naparu z małych listków mogą stać się przyjemną odskocznią od obowiązków. Smak odpowiednio zaparzonej, zielonej herbaty, pitej z małego kubeczka, stanie się lekiem na wszystkie stresy, problemy, nieprzyjemne sytuacje. Będzie chwilą tylko dla nas, czasem ukojenia i relaksu. Oczywiście, jeśli będziemy parzyć herbatę dłużej niż 3 minuty.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Stelton

 

Artykuły powiązane

Jak wyposażyć domowy barek?

05.03.2015

Każdy wielbiciel szlachetnych trunków wie, że sztuka barmańska nie jest łatwa. Profesjonaliści uczą się fachu i zdobywają doświadczenie przez lata, zarówno podczas pracy, jak i na specjalnych kursach i szkoleniach. Nie znaczy to jednak, że laicy nie mogą nauczyć się przygotowywania drinków i podawania alkoholi. Odrobina czasu i wiedzy oraz ćwiczenia sprawią, że...

Więcej

„Gość w dom, Bóg w dom”

05.03.2015

Niezależnie od tego, czy jesteśmy bardzo towarzyscy, czy mamy naturę samotnika, prędzej, czy później, odwiedzą nas goście. Okazji w roku jest mnóstwo – święta, imieniny, urodziny... Jeśli regularnie bywamy na imprezach i spotkaniach organizowanych przez naszych przyjaciół i bliskich, wypada choć raz zaprosić ich do siebie, w ramach rewanżu. Co jednak, kiedy nie...

Więcej

Zmasowany atak witamin, czyli jak zapobiec...

11.03.2015

Nawet najwięksi wielbiciele zimy przyznają, że jej koniec ciągnie się niemiłosiernie. Roztapiający się, szary śnieg nie nastraja optymistycznie, a zimny wiatr tylko potęguje to doznanie. Każdego dnia wyczekujemy zmian – ciepłego wiatru, słońca, wyższej temperatury. Tęsknie wypatrujemy błękitnego, wiosennego nieba, mając nadzieję, że jeśli nie dziś, to może jutro......

Więcej

Z prawej, czy z lewej? Sztuka serwowania

23.03.2015

Eleganckie przyjęcia, spotkania towarzyskie, bankiety i jubileusze nie mogą się obyć bez lampki szampana lub doskonałego wina. Wino podajemy także do wystawnego obiadu, kolacji lub poczęstunku. O tym, jak dobrać kieliszek do rodzaju alkoholu, powiedziano już wiele. Problem zaczyna się wraz z ustalaniem kolejności i sposobu serwowania alkoholu. Skupmy się na winie....

Więcej

Luksus w każdej kuchni

28.03.2015

Gdy myślimy „luksus”, przychodzi nam na myśl wiele obrazów. Drogie samochody, urządzone z przepychem wille, ubrania od projektantów, biżuteria ze szlachetnych kamieni, unikatowe perfumy… W większości są to rzeczy materialne, drogie i trudne do zdobycia. Bardzo rzadko przychodzą nam na myśl produkty spożywcze. Owszem, zdarza się, że do artykułów luksusowych...

Więcej

Przejdź do galerii