Nowy wymiar relaksu – zaparzacz do herbaty

Małe listki herbaty kryją w sobie wielką moc. Potrafią rozgrzewać, poprawiać humor, pobudzać lub wyciszać. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj herbaty wybierzemy i od tego, w jaki sposób ją zaparzymy. A parzenie herbaty to wcale nie taka prosta sztuka. Wszystko zaczyna się od wyboru herbaty – najlepsze są, oczywiście, liściaste, wysokogatunkowe. Warto kupić je w dobrej herbaciani, w której są odpowiednio przechowywane w zamkniętych puszkach, które chronią listki przed światłem i zwietrzeniem. Świeża herbata ma ładny, wyrazisty zapach. Następny krok to wybór wody – najlepsza jest, oczywiście, nie taka bezpośrednio z kranu, a przefiltrowana. Niektórzy używają wody źródlanej, ważne, żeby nie próbować z mineralną, gdyż może zupełnie zmienić smak herbaty.

 

 

Designerski zaparzacz do herbaty - propozycja duńskiej marki Stelton

 

Gdy już mamy wodę i herbatę, trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Przede wszystkim warto kupić specjalny zaparzacz, np. z serii Theo, marki Stelton. Wykonany jest z kamionki, której wykończenie na pierwszy rzut oka przypomina żeliwo, oraz drewna bambusowego. Do utrzymania prawidłowej temperatury naparu przyda się także podgrzewacz, do którego wkładamy małą świeczkę typu tealight. W serii Theo znajdziemy idealnie podgrzewacz pasujący do zaparzacza. Jeśli o temperaturze mowa, to trzeba wiedzieć, że każdy gatunek herbaty wymaga innej temperatury wody. Herbaty czarne i Rooibos zalewamy tzw. białym wrzątkiem, czyli wodą w temperaturze ok 95-96 stopni Celsjusza. Nieco bardziej skomplikowane jest parzenie herbat zielonych – w innej temperaturze parzy się chińską, a w innej japońską herbatę. Na szczęście w każdej dobrej herbaciarni dostaniemy dokładne instrukcje, w jakiej temperaturze i jak długo zaparzać herbatę. Warto się do nich stosować, jeśli chcemy uzyskać napar o najpełniejszym smaku i aromacie. Niestety, trudno określić temperaturę wody bez specjalnego termometru. Ten wydatek na pewno poprawi jakość naszego ulubionego napoju. Jeśli jesteśmy fanami szybszych rozwiązań, zawsze możemy zainwestować w czajnik, który podgrzewa wodę do wybranej temperatury, Vera, marki Bugatti. Pamiętajmy również, że od czasu parzenia zielonej herbaty zależą jej właściwości – parzona do 3 minut ma działanie pobudzające, a powyżej tego czasu – relaksujące.

 

Stylowy imbryk do herbaty wraz z pdgrzewaczem - Stelton Theo

 

Zaparzoną herbatę najlepiej podać w małych kubeczkach lub czarkach, które dodatkowo ogrzejemy ciepłem naszych dłoni. Te z serii Theo, marki Stelton, posiadają dodatkowo bambusową pokrywkę, która może służyć jako podkładka.

Rytuał parzenia herbaty wydaje się trudny, skomplikowany i zajmujący wiele czasu. Jednak warto pomyśleć o tych kilku chwilach jako czasie dla siebie – na odpoczynek, zebranie myśli, wyciszenie się po ciężkim dniu. Chwile spędzone na przygotowywaniu naparu z małych listków mogą stać się przyjemną odskocznią od obowiązków. Smak odpowiednio zaparzonej, zielonej herbaty, pitej z małego kubeczka, stanie się lekiem na wszystkie stresy, problemy, nieprzyjemne sytuacje. Będzie chwilą tylko dla nas, czasem ukojenia i relaksu. Oczywiście, jeśli będziemy parzyć herbatę dłużej niż 3 minuty.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Stelton

 

Artykuły powiązane

Zmasowany atak witamin, czyli jak zapobiec...

11.03.2015

Nawet najwięksi wielbiciele zimy przyznają, że jej koniec ciągnie się niemiłosiernie. Roztapiający się, szary śnieg nie nastraja optymistycznie, a zimny wiatr tylko potęguje to doznanie. Każdego dnia wyczekujemy zmian – ciepłego wiatru, słońca, wyższej temperatury. Tęsknie wypatrujemy błękitnego, wiosennego nieba, mając nadzieję, że jeśli nie dziś, to może jutro......

Więcej

15 minut więcej szczęścia

30.03.2015

Jaki jest najgorszy dźwięk na świecie? Większość z nas z pewnością odpowie, że dźwięk budzika. Ostrym ciosem przerywa nasz spokojny sen i każe wrócić do szarej rzeczywistości. Wielu z nas to mistrzowie porannych drzemek – kilkakrotnie ustawiają budzik w telefonie, a czas do wyjścia niebezpiecznie się kurczy. Bezskutecznie szukamy metody, która pozwoli nam wstawać z...

Więcej

Swarovski i kryształowa wizja sprzętu Bugatti

03.04.2015

Gdy w 1892 roku Daniel Swarovski opatentował swoją elektryczną maszynę do szlifowania kryształu, zapewne nie podejrzewał, że jego nazwisko pozna niebawem cały świat. Skromny, pochodzący z Czech chłopak nauczył się obróbki szkła od swojego ojca. Fascynacja energią elektryczną zaprowadziła go do stworzenia wynalazku, który na zawsze odmienił jego życie oraz świat...

Więcej

Co łączy luksusowe AGD i zorzę polarną?

04.04.2015

Zorza polarna - aurora borealis lub aurora australis, to zjawisko świetlne, które możemy zaobserwować jedynie w kilku miejscach na Ziemi, głównie w okolicach kół podbiegunowych. Polega na świeceniu różnobarwnym światłem górnych warstw atmosfery. Powodują je tzw. burze magnetyczne. Okresy jego występowania również są ograniczone – najczęściej pojawia się późną...

Więcej

Zatrzymać świat, czyli jak blender może...

04.04.2015

Świat pędzi. A właściwie nie świat, a ludzie pędzą. Nieustannie – do pracy, z pracy do domu, na zakupy, na siłownię, do urzędu, na spotkanie... żyjemy w biegu, przeżywamy w biegu, nawet odpoczywamy w biegu! Nie inaczej jest z jedzeniem. Kupujemy coś, co można szybko przygotować albo po prostu wybieramy obiad w restauracji. Nic więc dziwnego, że coraz częściej...

Więcej

Przejdź do galerii