Żywieniowe dylematy

Nawet dietetycy i fachowcy z dziedziny żywienia nie raz stają przed potężnymi dylematami. Wiedza na temat tego, co zdrowe i dobre nieustannie ewoluuje. To, co kiedyś uznawane było za szkodzące zdrowiu, np. nadmiar jajek, dziś uznawane jest za mit i przesąd. W tej przestrzeni znajdziesz nasze luźne rozmyślania na temat przeróżnych produktów, dodatków żywieniowych i potraw, które do dziś nie są jednoznaczne. Albo budzą kontrowersje, albo prowokują do dyskusji.

Jak dobrze i mądrze „odszkodliwić” sól

14.08.2018

Obecnie można kupić niemal każdy rodzaj i typ soli wydobywanej, czy pozyskiwanej różnymi metodami z najbardziej nawet egzotycznych zakątków świata. To rodzi pytanie, czy warto upierać się przy doprawianiu tylko jednym gatunkiem, czy typem soli? A może nadszedł czas, by odrzucić używanie pospolitej, warzonej, jodowanej soli, która nie ma w sobie za grosz wartości odżywczych?   Jak odszkodliwić...

Więcej

Sprawdź, ile poziomów słonego smaku...

10.08.2018

Od czasu, kiedy problem zdrowego żywienia, zbilansowanej diety i świadomego gotowania stał się istotny i popularny, coraz więcej ludzi interesuje się kwestią dobrego i właściwego przyprawiania. Zacznijmy od całkowitych podstaw - czyli przyprawiania solą. Dziś o problemie odczuwania poziomu słonego smaku.   Słowo o smaku Ogromnie ważne w przypadku użycia soli w kuchni jest tzw. poczucie...

Więcej

Czy pieczywo tostowe jest zdrowe?

27.01.2017

Istnieje grupa zagorzałych miłośników pieczywa tostowego, które można kupić w supermarketach. Wielbiciele chleba tostowego cenią go za to, między innymi, że wcale nie pleśnieje (w odróżnieniu od prawdziwego chleba), więc potrafi wytrwać w półce przez długi czas, można go w szybki sposób odświeżyć, wkładając do tostera, jest poręczny, bo od razu krojony w kromki, które nie twardnieją i nie...

Więcej

Mały smakosz, czy złośliwiec?

18.01.2017

Niejednego rodzica mało nie wyniosło w kosmos ze złości, gdy po raz tysięczny jego ukochana, 3-4 letnia pociecha zdjęła z kanapki wszystko, co na niej było nałożone i jadła najpierw chleb z masłem, potem kawałek szynki, później pomidora, a na końcu ser. I to samo powtarzało się nie raz przy obiedzie. Osobno jadło się mięso, później ziemniaki i na końcu gotowaną marchewkę z groszkiem. Który –...

Więcej