Czy pieczywo tostowe jest zdrowe?

Istnieje grupa zagorzałych miłośników pieczywa tostowego, które można kupić w supermarketach. Wielbiciele chleba tostowego cenią go za to, między innymi, że wcale nie pleśnieje (w odróżnieniu od prawdziwego chleba), więc potrafi wytrwać w półce przez długi czas, można go w szybki sposób odświeżyć, wkładając do tostera, jest poręczny, bo od razu krojony w kromki, które nie twardnieją i nie wysychają. Ale, niestety, jak podkreślają dietetycy, tego typu pieczywo wcale nie jest zdrowe i zupełnie nie służy dobrej diecie.

 

Chleb tostowy ma w sobie chemiczne dodatki i konserwanty

Chleb tostowy ma specyficzną strukturę, elastyczność, swoistą puszystość, które zyskuje dzięki przeróżnym chemicznym dodatkom. Jest w nim sporo przeróżnych składników, w tym i te poprawiające smak i zapach. Im bardziej złożona jest receptura, im więcej składników w pieczywie, tym mniej jest ono naturalne i zdrowe. Z kolei konserwanty zapewniają chlebowi tostowemu "długowieczność". Więc - na pewno lepszym produktem jest tradycyjne pieczywo.

 Pyszne tosty można przygotować nawet z pełnowartościowego pieczywa, nie tylko chleba tostowego

 

Chleb tostowy - raz na jakiś czas

Rzecz jasna, nie każdy chleb tostowy ma w sobie mnóstwo szkodliwych dodatków - można znaleźć taki, które posiada minimalną ilość składników chemicznych, czy konserwantów. Niemniej jednak - chleb tostowy nie powinien być bazą każdego śniadania, czy kolacji. Tego typu pieczywo powstaje z oczyszczonego ziarna, które pozbawione jest większości składników odżywczych i witamin oraz minerałów, więc jego wartość odżywcza jest znikoma.

 

Chleb  tostowy nie syci

Problem z jedzeniem kanapek z pieczywa tostowego polega na tym, że, zasadniczo, nie da się nimi najeść. Tzn. da się - ale trzeba wchłonąć ich całą górę. Chleb tostowy to, niestety, nade wszystko, puste kalorie. Jeśli zestawić go z pieczywem z pełnego ziarna, szybko przekonamy się, że nim z kolei łatwo jest się najeść. 2-3 kromki żytniego chleba nasycą idealnie.

Dlatego na pewno warto sięgnąć po pełnowartościowe pieczywo - pszenne, czy żytnie, z którego tak, czy tak da się stworzyć tosty. Można też tworzyć tosty z domowego, przygotowanego własnoręcznie chleba.

Są tostery, które pozwalają, dzięki specjalnej konstrukcji kratek osadzanych na wierzchu urządzenia podgrzewać bułki, bagietki, czy rogale, aż staną się równie chrupiące, jak chleb tostowy. Myślimy tu, między innymi, o słynnym tosterze Volo marki Bugatti. Dzięki niemu można podgrzać, czy podpiec (oraz rozmrozić) zasadniczo każdy typ pieczywa - nawet pełnoziarnistego, zdrowego dla zdrowia i diety.

 

Dział PR Grupy Nas Troje

Zdjęcia: Depositphotos

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Swarovski i kryształowa wizja sprzętu Bugatti

03.04.2015

Gdy w 1892 roku Daniel Swarovski opatentował swoją elektryczną maszynę do szlifowania kryształu, zapewne nie podejrzewał, że jego nazwisko pozna niebawem cały świat. Skromny, pochodzący z Czech chłopak nauczył się obróbki szkła od swojego ojca. Fascynacja energią elektryczną zaprowadziła go do stworzenia wynalazku, który na zawsze odmienił jego życie oraz świat...

Więcej

Co łączy luksusowe AGD i zorzę polarną?

04.04.2015

Zorza polarna - aurora borealis lub aurora australis, to zjawisko świetlne, które możemy zaobserwować jedynie w kilku miejscach na Ziemi, głównie w okolicach kół podbiegunowych. Polega na świeceniu różnobarwnym światłem górnych warstw atmosfery. Powodują je tzw. burze magnetyczne. Okresy jego występowania również są ograniczone – najczęściej pojawia się późną...

Więcej

Renesans jeansu - sprzęt Bugatti ubiera...

25.02.2016

Nowoczesny design, najnowsza technologia i doskonała jakość wykonania to trzy najważniejsze zalety, które cechują sprzęt AGD firmy Bugatti z serii IndiVidual Denim. Te niezwykłe urządzenia, mimo że są przeznaczone do codziennego użytku, potrafią wzbudzić prawdziwy zachwyt.     Bugatti w kuchni, nie tylko w garażu Kto kojarzył markę Bugatti wyłącznie z...

Więcej

Jemy 20% więcej, niż potrzebujemy, nie...

03.01.2017

Gdyby zrobić ankietę na temat tego, czy jemy więcej, niż faktycznie potrzebujemy, wielu na pewno odpowiedziałoby w niej "zdecydowanie NIE". Fakty są, niestety, inne. Badacze stwierdzili, że jemy statystycznie aż 20% więcej, niż powinniśmy. A to bardzo dużo.   Niekontrolowane podjadanie BBC emitowało kiedyś nadzwyczaj ciekawy program ilustrujący ten właśnie...

Więcej

Stres pogłębia apetyt

05.01.2017

Okazuje się, że jest gigantyczna wręcz ilość osób, które na sytuacje stresowe reagują szaleńczym głodem. Starają się zajeść stres. Efekt jest dość mizerny - problem zostaje, z reguły nierozwiązany, przybywa za to kilogramów. Na szczęście, z takimi reakcjami można sobie poradzić.   Jedzenie - remedium na życiowe rozczarowania Niemal codziennie spotyka nas coś...

Więcej

Przejdź do galerii