Istnieje grupa zagorzałych miłośników pieczywa tostowego, które można kupić w supermarketach. Wielbiciele chleba tostowego cenią go za to, między innymi, że wcale nie pleśnieje (w odróżnieniu od prawdziwego chleba), więc potrafi wytrwać w półce przez długi czas, można go w szybki sposób odświeżyć, wkładając do tostera, jest poręczny, bo od razu krojony w kromki, które nie twardnieją i nie wysychają. Ale, niestety, jak podkreślają dietetycy, tego typu pieczywo wcale nie jest zdrowe i zupełnie nie służy dobrej diecie.
Chleb tostowy ma w sobie chemiczne dodatki i konserwanty
Chleb tostowy ma specyficzną strukturę, elastyczność, swoistą puszystość, które zyskuje dzięki przeróżnym chemicznym dodatkom. Jest w nim sporo przeróżnych składników, w tym i te poprawiające smak i zapach. Im bardziej złożona jest receptura, im więcej składników w pieczywie, tym mniej jest ono naturalne i zdrowe. Z kolei konserwanty zapewniają chlebowi tostowemu "długowieczność". Więc - na pewno lepszym produktem jest tradycyjne pieczywo.
Chleb tostowy - raz na jakiś czas
Rzecz jasna, nie każdy chleb tostowy ma w sobie mnóstwo szkodliwych dodatków - można znaleźć taki, które posiada minimalną ilość składników chemicznych, czy konserwantów. Niemniej jednak - chleb tostowy nie powinien być bazą każdego śniadania, czy kolacji. Tego typu pieczywo powstaje z oczyszczonego ziarna, które pozbawione jest większości składników odżywczych i witamin oraz minerałów, więc jego wartość odżywcza jest znikoma.
Chleb tostowy nie syci
Problem z jedzeniem kanapek z pieczywa tostowego polega na tym, że, zasadniczo, nie da się nimi najeść. Tzn. da się - ale trzeba wchłonąć ich całą górę. Chleb tostowy to, niestety, nade wszystko, puste kalorie. Jeśli zestawić go z pieczywem z pełnego ziarna, szybko przekonamy się, że nim z kolei łatwo jest się najeść. 2-3 kromki żytniego chleba nasycą idealnie.
Dlatego na pewno warto sięgnąć po pełnowartościowe pieczywo - pszenne, czy żytnie, z którego tak, czy tak da się stworzyć tosty. Można też tworzyć tosty z domowego, przygotowanego własnoręcznie chleba.
Są tostery, które pozwalają, dzięki specjalnej konstrukcji kratek osadzanych na wierzchu urządzenia podgrzewać bułki, bagietki, czy rogale, aż staną się równie chrupiące, jak chleb tostowy. Myślimy tu, między innymi, o słynnym tosterze Volo marki Bugatti. Dzięki niemu można podgrzać, czy podpiec (oraz rozmrozić) zasadniczo każdy typ pieczywa - nawet pełnoziarnistego, zdrowego dla zdrowia i diety.
Dział PR Grupy Nas Troje
Zdjęcia: Depositphotos
Szukaj nas tutaj: