Jedzenie a choroby

Do niemal każdej choroby, czy schorzenia, dostosowano odpowiednią dietę. Raz trzeba będzie zrezygnować z soli, czy cukru, innym razem wyrzec się mięs, nabiału, serów. Innym razem z kolei dietetycy, czy lekarze zasugerują ograniczenie świeżych warzyw, czy owoców. Trzeba pamiętać, że gdy pojawia się choroba, zmiana stylu odżywiania jest kluczowa. Ten sam warunek dotyczy osób, które przechodzą rekonwalescencje po mniej lub bardziej poważnych przypadłościach. W tej przestrzeni znajdziesz artykuły naszego specjalisty z zakresu żywienia, który zasugeruje różne rozwiązania żywieniowe dostosowane do różnych schorzeń. Oczywiście, traktuj nasze teksty jako sugestię. Każdy organizm inaczej reaguje na leki i dietę. Stąd – warto zachować sporo zdrowego rozsądku.

Dieta po zawale, czyli na co trzeba uważać

11.07.2018

Fachowcy z dziedziny żywienia, kardiolodzy i inni specjaliści żywo debatują, czy zawał jest już chorobą cywilizacyjną i swoistą „wizytówką” współczesności. Problem w tym, że coraz młodsi ludzie zapadają na zawał mięśnia sercowego. Zdarzają się przypadki nawet 20-kilku-latków, którzy przeszli ciężki zawał. Statystyki są coraz bardziej przerażające. Stres, złe jedzenie, nadmiar cholesterolu,...

Więcej