Szczegóły, które zmieniają wszystko - wyjątkowe sztućce marki Stelton

Tiki jedne z najs%c5%82ynijeszych du%c5%84skich sztu%c4%87c%c3%b3w

Mój znajomy, człowiek zajmujący się od lat savoir-vivrem i etykietą, zawsze powtarzał, że elegancja i luksus tkwią w szczegółach. Zapominają o tym, niestety, właściciele restauracji i organizatorzy wystawnych przyjęć. Wystrzępione rogi serwetek, niewypolerowane szklanki, źle dobrane do rodzaju wina kieliszki to nierzadki widok. Najczęściej najsłabszym ogniwem bywają sztućce. Nieumiejętnie dobrane do posiłków, porysowane, najniższej jakości. Luksusową porcelanę i wspaniałe szkło zestawia się ze sztućcami z supermarketu. Próby pokrojenia dorodnego steka takim marketowym nożem miewają różne, niekoniecznie przyjemne, skutki.

 

Sztućce z serii Magnum zaprojektował dla marki Stelton Don Wallance

 

Wielu organizatorów przyjęć nie rozumie, że nie wystarczą zapierające dech w piersiach dekoracje, wyszukane potrawy i artystyczne kompozycje, gdy inne szczegóły wręcz atakują oczy. Nawet malutkie niedociągnięcia wychodzą na wierzch w najmniej oczekiwanych momentach, wprowadzając konsternację zarówno u biesiadników, jak i gospodarzy.

Inwestycja w dobrej jakości sztućce, to inwestycja w jakość i styl. Doskonała stal szlachetna, z której wykonano np. sztućce z serii Tiki, duńskiej marki Stelton, przetrwa całe dekady przyjęć i bankietów. Zaprojektowane przez jednego z najsłynniejszych designerów XX wieku, Tias’a Eckhoff’a, są prawdziwą klasyką designu. Smukła, ponadczasowa forma sztućców zaprowadziła je na pokłady samolotów, w których uprzyjemniają posiłki pasażerom business klasy. Dziełem tego samego projektanta jest minimalistyczna linia Chaco, określana jako manifest designu lat 90-tych XX wieku. O ich wyjątkowości najlepiej świadczy fakt, iż znajdują się w stałej kolekcji londyńskiego International Design Museum.

 

Sztućce Aztec, dzieło Don’a Wallance’a, trafiły do nowojorskiego muzeum sztuki współczesnej

 

Z kolei seria sztućców Aztec, dzieło Don’a Wallance’a określana jest często mianem sztućców doskonałych. Zaprojektowana w 1965 roku linia trafiła na stałe do nowojorskiego muzeum sztuki współczesnej. Trzy lata później, ten sam designer zachwycił świat projektem sztućców Magnum. Projektując przypominające płatki trzonki, po raz kolejny dowiódł swojego geniuszu, a linia Magnum trafiła do Cooper-Hewitt Museum w Nowym Jorku.

Wystarczy jeden szczegół, by zepsuć przygotowywane tygodniami przyjęcie, ale także jeden, by stało się niezapomniane. Gdy delektowaniu się znakomitymi potrawami towarzyszą klasyki światowego designu, przyjęcie nie może się nie udać. Chyba, że trafimy na wyjątkowo grubiańskich gości. Ale to już temat na zupełnie inny artykuł.

 

Elżbieta Kieś - specjalista ds. PR

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Stelton

 

Artykuły powiązane

Grillowe kompromisy

08.04.2015

Rozpoczęcie sezonu grillowego bywa dla wielbicieli potraw z rusztu wielkim wydarzeniem. Niestety, przygotowywanie smakowitych potraw i radość z pieczonych kiełbasek i soczystych steków przysłaniają głosy rozsądku w postaci żon, mam i partnerek amatorów grilla. Z kobietami przy ruszcie zawsze jest problem – powtarza wielu zapaleńców. Wiele rodzin dzieli się wtedy na...

Więcej

Jak wyposażyć domowy barek?

05.03.2015

Każdy wielbiciel szlachetnych trunków wie, że sztuka barmańska nie jest łatwa. Profesjonaliści uczą się fachu i zdobywają doświadczenie przez lata, zarówno podczas pracy, jak i na specjalnych kursach i szkoleniach. Nie znaczy to jednak, że laicy nie mogą nauczyć się przygotowywania drinków i podawania alkoholi. Odrobina czasu i wiedzy oraz ćwiczenia sprawią, że...

Więcej

Z prawej, czy z lewej? Sztuka serwowania

23.03.2015

Eleganckie przyjęcia, spotkania towarzyskie, bankiety i jubileusze nie mogą się obyć bez lampki szampana lub doskonałego wina. Wino podajemy także do wystawnego obiadu, kolacji lub poczęstunku. O tym, jak dobrać kieliszek do rodzaju alkoholu, powiedziano już wiele. Problem zaczyna się wraz z ustalaniem kolejności i sposobu serwowania alkoholu. Skupmy się na winie....

Więcej

Inwestycja w ważne chwile

30.03.2015

Są w życiu małe, z pozoru błahe rzeczy i zdarzenia, które w odpowiednich warunkach nabierają mocy zmieniania nastroju na lepszy, podtrzymywania na duchu i dawania energii do pracy. Na co dzień często ich nie dostrzegamy, są dla nas naturalne, jak oddychanie, ale w chwilach braku sił stają się kołem ratunkowym i znaczą wiele. Mała kostka czekolady zjedzona w...

Więcej

Zaskakujący dział akcesoriów barowych

01.04.2015

Coraz więcej ludzi poszukuje niebanalnych ozdób do salonu lub biura, chce wyposażyć kuchnię w designerskie AGD, zachwyca się luksusowym szkłem. Jest jednak przestrzeń w naszym sklepie – SmakProstoty.pl - która, raz po raz, zaskakuje naszych klientów. Są to akcesoria barowe. Nie wiedzieć czemu designerskie akcesoria barowe są dla wielu ludzi niemałym zaskoczeniem. O...

Więcej

Przejdź do galerii