„Gość w dom, Bóg w dom”

Niezależnie od tego, czy jesteśmy bardzo towarzyscy, czy mamy naturę samotnika, prędzej, czy później, odwiedzą nas goście. Okazji w roku jest mnóstwo – święta, imieniny, urodziny... Jeśli regularnie bywamy na imprezach i spotkaniach organizowanych przez naszych przyjaciół i bliskich, wypada choć raz zaprosić ich do siebie, w ramach rewanżu. Co jednak, kiedy nie mamy pojęcia o przygotowywaniu poczęstunku dla gości, a nasze umiejętności kulinarne sprowadzają się do zagotowania wody na herbatę lub zrobienia jajecznicy?

 

Zestaw do przekąsek Pantry, marki Skagerak Denmark

 

Z pomocą przychodzą nam proste dania, do których przygotowania nie potrzeba wielu talentów i czasu. Wystarczy podać gościom pyszne, świeże pieczywo, np. chrupiące bagietki i sałatkę, np. caprese. Połączenie pomidorów, mozarelli i bazylii, skropionych octem balsamicznym i oliwą, na pewno przypadnie do gustu naszym bliskim. Równie prostym i smacznym wyborem jest sałatka grecka – świeże warzywa, oliwki i słony ser feta składają się na tę prostą i efektowną potrawę. Co jednak zrobić w przypadku, gdy nasi goście przychodzą tylko, np., na oglądanie filmu, są właśnie po posiłku albo, co gorsza, wpadają niezapowiedziani?

 

Drobne przekąski elegancko zaserwujemy w zestawie Plint, marki Skagerak

 

Na szczęście i na to jest rozwiązanie.  Zamiast stresować się przekąskami dla gości lub wiecznie obawiać się niespodziewanej wizyty, warto zaopatrzyć domową spiżarnię w drobne przekąski i tzw. antipasti, czyli popularne we Włoszech zakąski, które podaje się najczęściej przed głównym posiłkiem. W sklepach mamy ogromny wybór – różne rodzaje oliwek, kapary, marynowany czosnek, suszone pomidory, nadziewane papryczki. Każdą z tych przegryzek możemy kupić w słoiczku lub opakowaniu próżniowym i schować na „czarną godzinę”. Dodatkowo możemy zaserwować pokrojone w kawałeczki sery, kabanosy lub warzywa. Jeśli nasi goście lubią pochrupać sobie co nieco, wystarczy podać orzeszki, krakersy albo precelki. Goszcząc osoby na diecie, możemy, poza warzywami, zaproponować im suszone owoce.

 

Na paterach NORM marki MENU możemy podać schłodzony poczęstunek

 

Wiemy już, co uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Pytanie tylko, w jaki sposób zaserwować to naszym gościom tak, by wyglądało estetycznie i zachęcało do spróbowania precelka, czy oliwki? Na szczęście rozwiązanie jest bardzo proste – zestawy do zakąsek i przekąsek. Piękne zestawy, wykonane z porcelany i drewna teakowego, ma w swojej ofercie duńska marka Skagerak Denmark. W serii Plint znajdziemy potrójne i poczwórne pojemniczki, które pomieszczą całkiem sporo drobnych pyszności. Równie praktyczny jest poczwórny zestaw z serii Pantry. Każdy z nich nada się także idealnie do podania sosów, dipów i różnego rodzaju past, które możemy zaserwować do paluszków grissini, krakersów lub pokrojonych w paski warzyw. Najlepiej ułożyć je na stylowej paterze, takiej jak Lola, włoskiej marki Bugatti. Jeśli przygotowane przez nas przekąski lub desery wymagają niskiej temperatury, rozwiązaniem jest zestaw Norm, marki Menu, składający się deski do krojenia, tacy i patery z chłodzącym żelem. Taki komplet jest niezastąpiony upalnym latem, zwłaszcza, gdy chcemy przyjąć naszych gości na tarasie lub w ogrodzie.

Każdy, kto w kuchni nie czuje się pewnie, a wizyty, zwłaszcza te niezapowiedziane, spędzają mu sen z powiek, powinien zawczasu przygotować sobie zestaw ratunkowy. Stylowe zestawy do przekąsek i zakąsek oraz czekające w szafce słoiczki sprawią, że każda wizyta gości będzie wiązała się jedynie z radością.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

Zdjęcia: Menu, Skagerak Denmark

www.prestizowakuchnia.pl

 

 

 

Szukaj nas tutaj:

 

               

 

 

Artykuły powiązane

Śniadaniowe celebracje z marką Skagerak...

06.03.2015

Dzisiejsze czasy są bezlitosne dla wielbicieli spokojnych śniadań. Poranne zabieganie, brak czasu i ciągły pośpiech nie sprzyjają spokojnemu jedzeniu. Wiecznie niewyspani i zmęczeni, często wybieramy dodatkowy kwadrans snu, zamiast pełnowartościowego posiłku. Zastępujemy go kawą lub, co gorsza, energy drinkiem. Łapiemy coś w biegu – bułkę, drożdżówkę, batonik, nie...

Więcej

Czy istnieje prezent bliski ideału?...

04.04.2015

Cały rok obfituje w wiele okazji do wręczania prezentów. Zarówno prywatnych, jak i służbowych. Prezenty na urodziny i imieniny naszych bliskich zazwyczaj nie są problemem – znamy gust obdarowywanego, jego zainteresowania i potrzeby. Bywają jednak sytuacje, kiedy musimy kupić prezent komuś z dalszej rodziny, podziękować za coś prezentem, kupić drobiazg na...

Więcej

Urok prostoty

11.06.2015

Współczesny świat zdaje się bardziej krzyczeć niż szeptać. Głośne reklamy, przesadnie dudniąca muzyka, natarczywie wciskane do rąk ulotki, sprzedawcy chodzący za nami krok w krok w sklepach, skrzynki mailowe pełne ofert przeładowanych jaskrawymi barwami i krzykliwymi sloganami – teraz taniej, musisz to koniecznie kupić! Coraz częściej czujemy się przytłoczeni,...

Więcej

Jak wyposażyć domowy barek?

05.03.2015

Każdy wielbiciel szlachetnych trunków wie, że sztuka barmańska nie jest łatwa. Profesjonaliści uczą się fachu i zdobywają doświadczenie przez lata, zarówno podczas pracy, jak i na specjalnych kursach i szkoleniach. Nie znaczy to jednak, że laicy nie mogą nauczyć się przygotowywania drinków i podawania alkoholi. Odrobina czasu i wiedzy oraz ćwiczenia sprawią, że...

Więcej

Zmasowany atak witamin, czyli jak zapobiec...

11.03.2015

Nawet najwięksi wielbiciele zimy przyznają, że jej koniec ciągnie się niemiłosiernie. Roztapiający się, szary śnieg nie nastraja optymistycznie, a zimny wiatr tylko potęguje to doznanie. Każdego dnia wyczekujemy zmian – ciepłego wiatru, słońca, wyższej temperatury. Tęsknie wypatrujemy błękitnego, wiosennego nieba, mając nadzieję, że jeśli nie dziś, to może jutro......

Więcej

Przejdź do galerii