Dekantacja wina to prosty sposób na przygotowanie szlachetnego trunku do delektowania się jego bogatym bukietem i smakiem. W popularnym znaczeniu dekantacja kojarzy się z napowietrzaniem wina oraz oddzielaniem osadu od trunku. A fachowcy dodają jeszcze dwie, ważne informacje na temat dekantacji, które na pewno zainteresują ludzi, którzy poważnie traktują degustację wina.
Dekantacja wyrównuje ciśnienie wina
W butelkowanym winie, zamkniętym w szkle, czy dojrzewającym w beczce, zachodzą różne procesy, gdy wino leżakuje i powoli się starzeje. Dekantacja pozwala na stopniowe wyrównanie różnic między ciśnieniem wina zamkniętym w butelce, czy beczce, a ciśnieniem otoczenia, w którym wino będzie serwowane. Dzięki temu wino zyskuje najbardziej naturalny, bogaty aromat i smak.
Dekantacja usuwa nadmiar tanin
Taniny, to, bardzo rzecz upraszając, chemiczne związki, garbniki, które powstają w trakcie przemian niektórych roślin. Wino tworzy się z różnych szczepów winorośli, które zawierają w sobie taniny, te wytracają się w procesie fermentacji trunku i denaturacji białek. Czyli – mówiąc po ludzku – za sprawą tanin wino nabiera swoistej cierpkości. I, co ciekawe, takie wino nie jest atrakcyjne w odbiorze. Wydaje się być kwaśne, dość nieprzyjemnie atakuje kubki smakowe. Dlatego właśnie należy dekantować wino, nade wszystko czerwone, które ma dużo garbników. Kiedy wino „odetchnie”, nadmiar tanin ulotni się z niego. Wtedy będziemy mogli delektować się prawdziwie rasowym smakiem.
Jakiego sprzętu użyć do dekantacji wina?
Dekantuje się, nade wszystko, czerwone wina, w których wytrąca się najwięcej osadu oraz wina mocno dojrzałe i mające w sobie sporo taniny. To, czego użyjesz w roli dekantera, zależy od wielu czynników -budżetu przeznaczonego na akcesoria do wina, Twojego zaangażowania i fachowej wiedzy na temat dekantacji, serwowania wina i jego temperatur, itp. Nas tutaj interesuje jeden z ciekawszych dekanterów, karafka duńskiej marki MENU, zaprojektowana przez inżynierów-designerów, grupę Norm.
Karafka postawiona na głowie
Tę designerską karafkę o szerokim dnie wyposażono w specjalny system pozwalający w kilka chwil zdekantować całą butelkę wina. Wino spływa po długiej szyjce i ściankach karafki, napowietrzając się dokładnie.
Urok całego pomysłu polega na tym, że otwartą butelkę wina mocuje się na szyjce karafki, w której jest umieszczony mechanizm dekantujący. Całość jest tak stabilna, że nie musisz trzymać jej ręką, by wino bezpiecznie trafiło w miejsce przeznaczenia.
Z drugiej strony - jeśli po serwowaniu zostanie nieco wina w karafce, w ten sam sposób możesz przelać trunek do butelki, wystarczy odwrócić karafkę do góry dnem.
Karafka Grupy Norm jest idealnym prezentem dla pasjonatów wina i ludzi, którzy cenią sobie sztukę dekantacji, z pietyzmem oswajając cierpkość szlachetnego trunku.
Dział PR Grupy Nas Troje
Zdjęcie: MENU
Szukaj nas tutaj: