Jeszcze kilka lat temu piwo kojarzyło się jedynie z jasnym lub ciemnym trunkiem z pianą, podanym w mniejszym lub większym kuflu. Dziś, za sprawą małych, lokalnych browarów oraz smakoszy piwa zmieniło się wiele. W sklepach i restauracjach pojawia się coraz więcej rodzajów tego złotego trunku, piwa smakowe, czy regionalne. Nawet wielkie browary przypominają sobie stare, zapomniane receptury. Wielbiciel piwa już nie kojarzy nam się z panem spod przysłowiowej budki. Wielu z nich potrafi nie tylko rozpoznać smak i gatunek tego trunku, ale również samemu uwarzyć własną piwną kompozycję. Wraz ze wzrostem świadomości warto również zainteresować się sposobami serwowania piwa. Nadal mało kto wie, że różne gatunki wymagają specjalnego szkła. Szeroką ofertę szklanek do piwa ma w swojej ofercie duńska marka Holmegaard. Na pierwszy rzut oka aż trudno uwierzyć, że do serwowania tego napoju może służyć aż tyle różnych szklanek.
W klasycznych, prostych szklankach, takich jak te z serii No.5, podaje się piwa jasne, orzeźwiające. Te na małej nóżce, zwężane u góry, z linii Det Danske Glass, są idealne do aromatycznych piw degustacyjnych, które nadają się do długiego leżakowania. Mogą latami nabierać smaku i aromatu. Przypominające tulipan szklanki Idéelle występują w dwóch rodzajach – na nóżce i w formie bliskiej tradycyjnej szklance. Pierwszy rodzaj to tzw. tulip, w którym można serwować różne rodzaje piwa. Nadaje się zarówno do piw anglosaskich, jak i belgijskich. Poleca się serwowanie w nim zwłaszcza odmian mocno aromatyzowanych. Z kolei szklankom Shipsglass najbliżej kształtem do tzw. gobletów, nazywanych czasami także kielichami. Najlepsze do mocnych i ciężkich piw belgijskich.
W ofercie marki Holmegaard znajdują się także nieco zaskakujące szklanki z serii Charlotte Amalie. Co prawda przypominają bardziej kieliszki do szampana, jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Tego typu szkło służy do serwowania mocno gazowanych gatunków piwa, bowiem jego kształt pozwala zapobiec zbyt szybkiemu uciekaniu bąbelków.
W kolekcji marki Holmegaard brak tradycyjnego pokala, na szczęście ten rodzaj szkła ma w swojej ofercie inna znana marka – Grand Cru. W takiej szklance podajemy piwa typu pilsner, można także bez obaw nalać do nich np. piwa owocowe. Wiele odmian piwa zaskakuje swoim smakiem nawet koneserów. Orzeźwiają owocowymi nutami, zachwycają pełnią słodowego smaku, zaskakują kwiatowym lub orzechowym akcentem.
Znawcy twierdzą, że odpowiednie dobrane szkło pomaga wydobyć smak i aromat piwa oraz w pełni docenić jego walory. Warto podkreślić wyjątkowość ulubionego trunku odpowiednio dobranym szkłem. Na pewno zrobimy wrażenie na naszych gościach.
Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR
Zdjęcia: Holmegaard, Rosendahl
Szukaj nas tutaj: