Z prawej, czy z lewej? Sztuka serwowania

Wytworne serwowanie wina i da%c5%84 obiadowych

Eleganckie przyjęcia, spotkania towarzyskie, bankiety i jubileusze nie mogą się obyć bez lampki szampana lub doskonałego wina. Wino podajemy także do wystawnego obiadu, kolacji lub poczęstunku. O tym, jak dobrać kieliszek do rodzaju alkoholu, powiedziano już wiele. Problem zaczyna się wraz z ustalaniem kolejności i sposobu serwowania alkoholu. Skupmy się na winie. Jako pierwsze serwujemy wina białe, następnie różowe i na końcu czerwone. Lżejsze wina mają zawsze pierwszeństwo przed cięższymi. Jeśli chodzi o wiek wina, to rozpoczynamy od najmłodszych – zawsze podajemy je przed starszymi. Pozostała jeszcze kwestia wytrawności. Najpierw serwujemy gościom wina wytrawne, a dopiero potem słodkie. Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze wina.

 

Sztuką stołu jest odpowiednio wyeksponować wykwintne dania i trunki

 

Ułożenie szkła ma znaczenie. Zależy oczywiście od tego, jakie napoje planujemy podać na przyjęciu. Kieliszki i szklanki ustawiamy z prawej strony, ponieważ zwyczajowo to w prawej ręce trzymamy kieliszek. Jeśli planujemy zaserwować wodę, białe lub czerwone wino oraz wino musujące względnie szampana, kolejność kieliszków powinna być następująca (patrząc od lewej strony): kieliszek do wody, kieliszek do czerwonego wina, kieliszek do wina białego. Nieco nad kieliszkiem na wodę ustawiamy kieliszek do szampana.

Odpowiednie podawanie potraw jest równie ważne, co reszta oprawy przyjęcia, kolacji, czy spotkania. Po prawej stronie gości prezentujemy trunki, uzupełniamy zawartość szklanek i kieliszków, podajemy napoje w kieliszkach, a także przygotowane na talerzach porcje. Po tej stronie również zbieramy zastawę. Z lewej strony prezentujemy potrawy na półmiskach, serwujemy posiłki z półmiska oraz zupę z wazy, podajemy dania do samodzielnego nałożenia oraz układamy i uzupełniamy zastawę (filiżanki i kieliszki możemy ustawić z prawej strony).

 

Nic tak nie udoskonali bankietu, jak eleganckie szkło barowe z Danii i wykwintne dania

 

Skoro znamy już zasady, warto zastanowić się nad tym, jak elegancko i bezpiecznie zaserwować posiłki i napoje. Niezbędne są tu tace, które przydadzą się również w trakcie przyjęć stojących, np. koktajli. Podane na tacach lampki wina i szampana wyglądają elegancko. Dużą popularnością cieszą się srebrne tace, takie jak Trayan, marki Blomus albo piękne tace z serii Armonia, marki Bugatti, czy AJ Cylinda Line, firmy Stelton. Umieszczone na nich kieliszki odbijają światło, co wygląda niezwykle dekoracyjnie. Srebrny kolor ładnie kontrastuje z potrawą, podkreślając kolory. Nieco bardziej wymyślne kształty mają tace z serii Laguna i Acqua marki Bugatti.

 

Luksusowa taca barowa z serii AJ Cylinda Line, marki Stelton

 

Nawet, jeśli nie urządzamy wystawnych przyjęć i bankietów, elegancka taca powinna znaleźć się w naszej kuchni. Solidne i stabilne tace ułatwiają życie każdego dnia. Jeśli srebrne wydają nam się za eleganckie, sięgnijmy po drewniane, np. z serii Fionia, duńskiej marki Skagerak Denmark. To inwestycja na lata – drewno teakowe jest niezwykle trwałe i odporne na czynniki zewnętrzne, takie, jak np. wilgoć. Bardzo wygodną, okrągłą tacę z serii Grand Cru ma w swojej ofercie marka Rosendahl. Przy zakupie pierwszej tacy dobrze jest też wybrać antypoślizgową, taką jak te z serii Pegos, marki Blomus albo ze specjalnym uchwytem, jak ta z serii Explore, firmy Stelton. Szukając małej, eleganckiej tacy, na której możemy również podać drobne przekąski, zwróćmy uwagę na tacę w kształcie gwiazdki, z serii Trattoria, marki Bugatti.

 

Na bankietach można serwować trunki z drewnianych tac, np., takiej, duńskiej marki Skagerak

 

Serwowanie wina i posiłków wydaje się bardzo skomplikowane. W rzeczywistości wymaga jedynie zapamiętania kilku ważnych zasad, którymi trzeba się kierować. Jeśli w trakcie planowania eleganckiego spotkania, bankietu lub przyjęcia weźmiemy sobie do serca wytyczne znawców etykiety, na pewno osiągniemy sukces. Pomoże nam w tym cierpliwość, wiedza i odpowiednio dobrane, eleganckie akcesoria. Tak przygotowane przyjęcie nie może się nie udać.

 

Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR

www.smakprostoty.pl

Zdjęcia: Rosendahl, Skagerak Denmark, Stelton, Zwilling

 

Część informacji na temat etykiety obowiązującej na przyjęciach pochodzi z książki „Etykieta w biznesie”(Adam Jarczyński, Helion 2010)

 

Artykuły powiązane

Jak wyposażyć domowy barek?

05.03.2015

Każdy wielbiciel szlachetnych trunków wie, że sztuka barmańska nie jest łatwa. Profesjonaliści uczą się fachu i zdobywają doświadczenie przez lata, zarówno podczas pracy, jak i na specjalnych kursach i szkoleniach. Nie znaczy to jednak, że laicy nie mogą nauczyć się przygotowywania drinków i podawania alkoholi. Odrobina czasu i wiedzy oraz ćwiczenia sprawią, że...

Więcej

„Gość w dom, Bóg w dom”

05.03.2015

Niezależnie od tego, czy jesteśmy bardzo towarzyscy, czy mamy naturę samotnika, prędzej, czy później, odwiedzą nas goście. Okazji w roku jest mnóstwo – święta, imieniny, urodziny... Jeśli regularnie bywamy na imprezach i spotkaniach organizowanych przez naszych przyjaciół i bliskich, wypada choć raz zaprosić ich do siebie, w ramach rewanżu. Co jednak, kiedy nie...

Więcej

Zmasowany atak witamin, czyli jak zapobiec...

11.03.2015

Nawet najwięksi wielbiciele zimy przyznają, że jej koniec ciągnie się niemiłosiernie. Roztapiający się, szary śnieg nie nastraja optymistycznie, a zimny wiatr tylko potęguje to doznanie. Każdego dnia wyczekujemy zmian – ciepłego wiatru, słońca, wyższej temperatury. Tęsknie wypatrujemy błękitnego, wiosennego nieba, mając nadzieję, że jeśli nie dziś, to może jutro......

Więcej

Szklana podniosłość chwil

11.03.2015

Kieliszki mają magiczną moc. Biorąc do ręki delikatną nóżkę, przenosimy się do innego świata - świata elegancji, magii, wytworności. Nawet najbardziej szlachetny i unikatowy trunek, wypity ze szklanki, czy kubka, traci swoją wyjątkowość. Nalane do kieliszka wino zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, a posiłek, do którego je zaserwowano, zmienia się w prawdziwą ucztę....

Więcej

Luksus w każdej kuchni

28.03.2015

Gdy myślimy „luksus”, przychodzi nam na myśl wiele obrazów. Drogie samochody, urządzone z przepychem wille, ubrania od projektantów, biżuteria ze szlachetnych kamieni, unikatowe perfumy… W większości są to rzeczy materialne, drogie i trudne do zdobycia. Bardzo rzadko przychodzą nam na myśl produkty spożywcze. Owszem, zdarza się, że do artykułów luksusowych...

Więcej

Przejdź do galerii