Podobno, gdyby każdy kucharz wiedział, ile wynosi szczypta, byłby doskonały w swoim fachu. Niestety ta jednostka miary trudna jest do sklasyfikowania, dlatego nie trudno o kuchenne wpadki. Prawdą jest, że wraz z czasem i ilością przygotowanych potraw można nabrać wprawy i przygotowywać posiłki „na oko”, czyli po prostu wiedzieć, ile danego składnika dodać. Doświadczona pani domu wie, ile mąki potrzeba na jej ulubione kluseczki i jak dużo ziemniaków trzeba pokroić do zupy. Większość z nas po kilku próbach potrafi ocenić, jaką ilość makaronu wsypać do garnka, gdy przygotowujemy danie dla dwóch osób.
Sztuka gotowania polega, w dużym stopniu, na łączeniu odpowiednio odmierzonych składników. To, między innymi, od ich ilości zależy smak naszego dania.
Pieczenie, czyli sztuka bez kompromisów
O ile w trakcie gotowania możemy dodawać składniki, to pieczenie nie uznaje takich kompromisów. Kto choć raz piekł chleb, na pewno wie, o czym mowa. W mądrych książkach o wypieku chleba można znaleźć całą listę potencjalnych „twórców” zakalca – zbyt mocne wyrabianie ciasta, za duże lub za małe wyrośnięcie, zła temperatura pieczenia i niewłaściwe proporcje. Tu lista rozwija się niebywale – można dodać za dużo lub za mało drożdży, mąki, wody, złą ilość zakwasu lub źle odmierzyć dodatki.
Uma Bugatti - prawdziwy pomocnik
Podobnie sprawa ma się z ciastami – źle dobrane proporcje kończą się najczęściej zmarnowaną pracą pod postacią zakalca. Na szczęście, jest panaceum na wszystkie kuchenne problemy z odmierzaniem – waga! Na przykład, kolorowa waga Uma, znanej włoskiej marki Bugatti. Ta zgrabna, kuchenna pomocnica może zważyć do 3 kg produktów! Pojemność niepozornej miseczki to aż 1,5 litra, co umożliwia przygotowanie składników nawet na sporą ilość ciastek lub bułeczek. Dodatkowym ułatwieniem jest funkcja tary, która pozwala na określenie wagi kilku produktów dodawanych kolejno do pojemnika. Można więc, bez brudzenia dodatkowych naczyń, przygotować, np., sypkie składniki na muffinki. Zwłaszcza, że miskę można wyjąć i wymieszać w niej produkty. Bez obaw – specjalna podstawa pozwala ustawić ją pewnie na blacie.
Waga z timerem - pomysłowe!
To jeszcze nie koniec pomocnych funkcji Umy Bugatti. Ta sprytna waga posiada wbudowany timer, który odmierzy czas pieczenia smakołyków, przypilnuje, by jajka na pewno były ugotowane na miękko, a mięso nie spaliło się w piecu. Może odmierzać czas nawet podczas ważenia produktów, więc nigdy nie zapomnimy wyjąć z piekarnika ulubionych ciasteczek. Bugatti jak zwykle pomyślało o wszystkim! Designerska waga Uma to nie tylko ozdoba kuchni, ale przede wszystkim nieustraszony towarzysz kuchennego wyrabiania, mieszania i pieczenia. Wydaje się, że bez tego urządzenia da się żyć, a kiedy już je mamy, zastanawiamy się, jakim cudem wcześniej wyszło nam jakiekolwiek ciasto. Prosta, funkcjonalna i piękna Uma w mig stanie się naszym najlepszym kuchennym przyjacielem i tajemnicą naszych kulinarnych sukcesów.
Elżbieta Kieś – specjalista ds. PR
Zdjęcia: Bugatti
Szukaj nas tutaj: