Tojiro

Markę Tojiro stworzyła firma Fujitora, mieszcząca się w prowincji Niigata. Od ponad pół wieku tworzy noże, które wzbudzają zachwyt na całym świecie. Niegdyś mała, rodzinna firma, dziś jest jednym z pięciu największych japońskich producentów noży. Tojiro wyróżnia wyjątkowe połączenie tradycyjnego kowalstwa i nowoczesnych technologii. Pasja, miłość do noży i otwarcie na nowe rozwiązania to recepta na sukces tej wyjątkowej, japońskiej marki.

Poradnik dla wybierających noże - czyli co...

29.06.2016

Trzy poprzednie części swoistego poradnika dotyczącego kwestii, które warto wziąć pod uwagę, gdy wybieramy dla siebie nóż kuchenny, były, z racji specyfiki problemu, dość szerokie. Wpłynął na to fakt, iż mówię o doskonałych nożach, nożach prawdziwych chciałoby się rzec, bo często ręcznie kutych, tworzonych przez znakomitych kowali, świetne marki, o nożach powstających z najlepszych materiałów....

Więcej

Tysiąc i jedno oblicze japońskiego noża

13.04.2016

Dla Japończyków noże są czymś więcej niż tylko narzędziem wykorzystywanym w kuchni – one stanowią integralną część ich kultury, która wyraźnie odbija się na kształcie ostrza, jego zastosowaniu i sposobie tworzenia. Tradycja wykuwania noży sięga w Japonii tysiąca lat wstecz i dla wielu Europejczyków może być nie do końca zrozumiała. Udokumentowane źródła mówią o ponad 10 wiekach nieustannego...

Więcej

Noże kuchenne i trzy śmieszne półprawdy na...

23.03.2016

Nóż kuchenny – najbardziej podstawowe narzędzie wykorzystywane w kuchni, którego używa się każdego dnia w trakcie przyrządzania praktycznie każdego posiłku. Z punktu widzenia każdego gotującego wybór noża kuchennego jest niezwykle istotny, toteż warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Niestety, na temat noży krąży wiele nieprawdziwych mitów, które mogą wprowadzać w błąd miłośników gotowania. W...

Więcej

Japońskie noże Deba - moc i dzikość ostrza

18.02.2016

Ponieważ Japonia przez całe wieki pozostawała odporna na wpływy z zewnątrz, a wyjątkowe przywiązanie do tradycji nie zmieniało podstawowych cech tamtejszej kultury, forma noży do ryb pozostaje wciąż taka sama, czego przykład stanowi nóż Deba. Nóż Deba wyróżnia się przede wszystkim szerokością i rozmiarem ostrza, którego długość waha się między 15 a 20 centymetrami.     Ciekawa konstrukcja...

Więcej

Małe noże do obierania warzyw i owoców

20.01.2016

Obieranie warzyw i owoców to jedna z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Kluczem do sukcesu na tym polu jest odpowiedni nóż – bez niego obieranie jest zmorą każdego kucharza. Które noże są zatem najlepsze w tym celu? Poniżej podajemy wskazówki podpowiadające, jakie właściwości powinien posiadać dobry nóż do obierania warzyw i owoców oraz jakich noży unikać.     Dwie formy krótkich...

Więcej

Noże do pieczywa - garść informacji

17.01.2016

Chleb znany jest od dziesiątek tysięcy lat i towarzyszy nam niemal każdego dnia. Jego właściwości smakowe i odżywcze szczególnie upodobali sobie Europejczycy, w tym Polacy, którzy w dużej części sięgają po niego niemal codzienne. Tym bardziej dziwi fakt, że specjalne noże skonstruowane z myślą o krojeniu pieczywa pojawiły się w Europie dopiero w XIX wieku, a tak naprawdę dopiero w XX wieku noże...

Więcej

Ostrzenie noży - przyjemność, czy katorga?

04.04.2015

Powiem szczerze, że nie znam wielu ludzi, w tym nawet zawodowych kucharzy, którzy lubią ostrzyć noże. Dziwię się temu od lat, bo ostre noże to podstawa w kuchni. Ale – skoro ktoś lubi szarpać, zamiast kroić, jego wola i sprawa. Niemniej zdziwieniem napawa fakt, że ostrzałki są cały czas produktem budzącym grozę. A myślę, nade wszystko, o ostrzałkach do noży japońskich, czyli kamieniach...

Więcej